Comunicat de premsa

Diverses entitats socials engeguen una campanya contra l'abocador metropolità de Collserola

BCNeta = Collserola bruta!

Sota els lemes "BCNeta=Collserola bruta" i "No a l'abocador", diverses entitats socials de caràcters variats van iniciar el 12.06.2001 a Sant Cugat del Vallès una campanya contra l'abocador metropolità de residus municipals que l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient vol ubicar a l'actual Pedrera Berta, a cavall entre els termes de Sant Cugat del Vallès i El Papiol, dins de l'espai protegit de Collserola. Els promotors de la campanya (Federació Catalana d'Espeleologia, associacions de veïns de la Floresta, de can Majó, de Sant Joan, de mas Jané, Federació d'AV de Sant Cugat, Grup de Natura del Club Muntanyenc, CEPA, Plataforma contra la Violència i el Feixisme, FRE, Ass. Cultural el Xerric), que compten amb el suport de l'AEEC, exigeixen el compliment de la Llei de Residus, que obliga els municipis de més de 5.000 habitants a recuperar com a mínim el 50% de la matèria orgànica. Alhora, reclamen un nou marc de protecció de Collserola per fer front a les quatre principals amenaces que a hores d'ara amenacen Collserola:

Túnel d'Horta,

Abocador a la pedrera Berta,

Centre Direccional de Cerdanyola,

Urbanització de Torre Negra.

Fins a la data el Consorci de Collserola i el Departament de Política Territorial de la Generalitat han donat el seu vistiplau a la modificació del Pla Especial de Protecció de Collserola que ha promogut l'Entitat Metropolitana de cara a permetre un abocador de classe II (no especials) en aquest espai natural. Mentre l'ajuntament d'el Papiol ha mostrat el seu rotund rebuig a l'abocador, el de Sant Cugat encara no s'ha pronunciat. En paraules de l'alcalde, cal que es compleixin 3 requisits per donar-hi el seu vistiplau:

1. Que els estudis ambientals siguin favorables.

2. Que hi hagi consens polític a Sant Cugat.

3. Que hi hagi consens social. Segons els promotors "amb la campanya que acabem d'iniciar volem demostrar els gravíssims inconvenients ambientals i el rebuig social a l'abocador". Políticament, fins a la data ERC, EUiA, i UDC han mostrat el seu rebuig. CDC, PP i IC no s'han pronunciat públicament i sols el PSC hi està a favor.

Arguments contraris a l'abocador

Des d'una perspectiva social i ecologista els 3 arguments contraris a l'abocador són els següents:

1. Actualment els grans municipis de l'àrea metropolitana i el propi Departament de Medi Ambient incompleixen la La Llei catalana de Residus de 1993: no s'han reduït els residus, no s'està separant la matèria orgànica i no s'han incrementat significativament els nivells de recuperació (reciclatge). Un nou abocador donarà respir a les administracions municipals mandroses amb l'aplicació de la Llei.

2. S'ha violat el Pla especial de protecció de Collserola, que no permetia, expressament, l'abocament de residus. Aquesta modificació a la baixa de la normativa de protecció suposa un greu i perillós antecedent que burla completament l'esperit de protecció i deixa la serra de Collserola com una reserva de sòl per a les futures necessitats urbanístiques de la ciutat.

3. Diversos estudis hidrogeològics demostren taxativament que la roca granítica de la pedrera està fortament fragmentada, que hi ha importants circulacions s'aigua i que hi ha un aqüífer a sota.

Sant Cugat del Vallès, 13 de juny de 2001

-----------------------------------------------------------
Federació Catalana d'Espeleologia, Associacions de Veïns de La Floresta, de Can Majó, de Sant Joan, de Mas Jané, Federació d'AAVV de Sant Cugat, Grup de Natura del Club Muntanyenc, CEPA, Plataforma contra la Violència i el Feixisme, FRE, Ass. Cultural el Xerric.



[Coordinadora Via Verda de Cerdanyola] [Collserola]