http://www.cerdanyola.info/pgs/noticia.php?n_id=8390

Dilluns, 13 de Febrer de 2006 11:59

El PAS reclama que es suspengui la tramitació del Pla d'Infraestructures

Participació Activa i Social (PAS) ha presentat al.legacions al Pla d'Infraestructures del Transport de Catalunya (PITC) reclamant que es suspengui la seva tramitació per considerar que beneficia el transport privat en detriment del públic i que planteja diversos projectes amb greus efectes sobre Collserola i la Plana del Vallès.

Des del PAS reclamen la desafecció dels terrenys reservats per a la construcció dels túnels d'Horta, Central i del Tibidabo, el Vial de Cornisa, la Ronda Sud, el Vial Interpolar i la línia d'alta velocitat ferroviària i plantegen com alternativa l'aposta "contundent" per millorar la xarxa de transport públic amb nous carrils busos i d'ús compartit a les carreteres, l'augment de trens i capacitat a les línies ferroviàries i l'aposta pel tramvia en les connexions interurbanes i del municipi a les estacions de tren.

Daniel Helbig, regidor del PAS, i Jose Costa, membre de l'assemblea d'aquesta formació, indiquen que el PITC "perpetua la idea de mobilitat a través de les carreteres" i els transport privat en detriment del públic i valida un Pla General Metropolità (PGM) que és "absolutament obsolet".

Els membres del PAS recorden la campanya cívica per declarar Collserola com a parc natural i manifesten la seva aposta per la proposta de Parc Agrícola del Vallès per preservar "la riquesa paisatgística, agrícola i cultural" de la Plana del Vallès. Helbig i Costa remarquen que el PITC contempla projectes del tot innecessaris com el túnel d'Horta, del qual destaquen que no és acceptable ni per trànsit rodat ni per ferroviari ja que hi ha alternatives com la perllongació de la línia de tren que estàprevist que arribi a Can Cuiàs, al terme municipal de Montcada. Des del PAS destaquen que el Pla planteja encara la possibilitat de tres túnels més sota Collserola -Horta, Central i del Tibidabo-, a més del ja existent, el de Vallvidrera, quan aquest es podria alliberar del peatge com a mesura alternativa.

Altres projectes que el PAS considera innecessaris són la línia d'alta velocitat, ja que es podria invertir en millorar les xarxes de rodalies; la ronda sud, ja que es desdoblarà la carretera de Cerdanyola a Sant Cugat; el Vial Interpolar, ja que es podria desdoblar la B-30; o el Vial de Cornisa que consideren que fragmentaria la serra de Collserola des de Montcada a Pallejà.

Els integrants del PAS consideren que l'alternativa a aquest Pla d'Infraestructures ha de passar per una aposta clara pel transport públic, la millora en la xarxa vial secundària, les reformes a accessos i sortides existents a l'AP-7 i la B-30 o l'anul.lació del peatge de la C-33 que enllaça Barcelona amb Montmeló i que desvia a molts vehicles a la C-58 que passa per Cerdanyola, entre d'altres actuacions.

Així, Helbig i Costa remarquen actuacions com fer carrils busos i d'ús compartit a la C-58, potenciar la línia de tren El Papiol-Mollet o augmentar els viatges i la capacitat dels combois de les línies de rodalies de Renfe fins esdevenir un autèntic "metro regional". Els integrants del PAS també destaquen que els aparcaments pròxims a les estacions de tren siguin realment dissuassoris i no serveixin únicament d'ús veïnal.

El tren i el tramvia són dos elements prioritaris en les al.legacions del PAS. Així, consideren que cal una nova línia ferroviària pel congost del Besòs aprofitant el túnel de Montcada, enllaçar les estacions de tren amb els polígons industrials amb autobús, connectar les estacions amb la ciutat amb tramvia i utilitzar també aquest mitjà, el tramvia, com connexió interurbana de Montcada a Sabadell per la carretera nacional.

El PAS critica al govern municipal de Cerdanyola per considerar que les al.legacions que té previst presentar -i que encara no han estat fet públiques- "no són valents". Segons els membres del PAS, el tripartit municipal "no dirà no al túnel d'Horta pels seus compromisos locals i nacionals". Des del PAS destaquen que projectes com el túnel d'Horta o la Ronda sud estan lligats a l'actuació urbanística a la Plana del Castell.

"Són un paquet que es justifiquen uns a altres", afirmen Helbig i Costa.

El PAS anuncia que farà xerrades informatives sobre el contingut del PITC, sobretot als barris de Canaletes i Montflorit que consideren més directament afectats i on fan una crida a què els seus veïns mostrin el seu rebuig.

Els membres del PAS destaquen que hi ha infraestructures que fa temps que es diu que no es faran "però mentre estiguin al PGM hi ha espais reservats i existeix la possibilitat" que es construeixin.


[Pla d'infraestructures del transport de Catalunya]


[Associació Cerdanyola Via Verda] [Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola]