Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola - PCDC

Butlletí 4

Març 2003

Si et vols subscriure a aquest butlletí i rebre els següents números, comunica'ns-ho a: butlleti@viaverda.dhs.org

http://Collserola.n3.net

Articles

  • Crítica a la vergonyosa aprovació del Centre Direccional a Cerdanyola i les conseqüències sobre l'espai natural de Collserola (increment de la mobilitat insostenible, destrucció de la connectivitat).

Seccions

Articles als mitjans de comunicació

Projectes

Projecte per conservar la riera Major de Cerdanyola del Vallès - Presentat el febrer de 2003. (enllaç directe a la web)

Adreces

Adreça de contacte del butlletí: butlleti@viaverda.dhs.org

Adreça de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola: plataforma_Collserola@SoftHome.net

Pàgina web de Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola: http://Collserola.n3.net


Les entitats membres de la PCDC ens reunim regularment, 2 cops al mes. A més, independentment d'aquest treball conjunt entre els diferents municipis que envolten Collserola, cada entitat treballa al seu poble o ciutat, tot tenint en compte les peculiaritats de cadascun d'ells i la imminència en la posada en marxa dels projectes especuladors agressius amb la serra de Collserola.


Altres números del butlletí publicats

1 - Abril 2002

2 - Juliol 2002

3 - Octubre 2002


Articles


Crítica a la vergonyosa aprovació del Centre Direccional a Cerdanyola i les conseqüències sobre l'espai natural de Collserola

(increment de la mobilitat insostenible, destrucció de la connectivitat).

Què és la Via Verda Sant Llorenç - Collserola?

La Via Verda és una franja de territori situada entre el parc metropolità de Collserola i el parc natural de Sant Llorenç del Munt.

Es tracta d'un conjunt de boscos, camps i torrents que conté un ric patrimoni natural paisatgístic i històric.

Contribueix a estructurar i ordenar el creixement de les ciutats i pobles que l'envolten, generant una millor qualitat de vida per als seus habitants i garantint la necessària connexió de la serra de Collserola amb el parc de Sant Llorenç del Munt.

La protecció de la Via Verda ve rebre el recolzament institucional mitjançant mocions promogudes pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, que van aprovar-se en tots els plens dels ajuntaments implicats. A Cerdanyola va ser en el Ple de juny de 1997.

L'espai de Via Verda que correspon a Cerdanyola és un territori comprès entre el casc urbà actual i Sant Cugat del Vallès, també anomenat 'Plana del Castell'. El 60 % d'aquest territori és de propietat pública.

Quin és le projecte actual de Centre Direccional?

L'actual pla urbanístic anomenat 'Centre Direccional' preveu l'ocupació urbana de quasi tota la Via Verda en el terme municipal de Cerdanyola. Suposa la construcció de 5.095 habitatges (alguns blocs arribaran fins a 26 plantes), més de 100 ha. de sòl industrial, una central elèctrica i un dipòsit d'aigua dins de la serra de Collserola.

Només preveu un minúscul espai de 400 m, d'amplada, a tocar de Sant Cugat, com a passadís verd, que és del tot insuficient per cobrir les funcions del que anomenem la Via Verda.

La seva execució causaria un gran increment de l'ús del vehicle privat, que servirà per 'justificar' la construcció del túnel d'Horta, la ronda Sud (que en algun tram passarà per damunt de la riera de Sant Cugat) i de la via de Cornisa (que s'enfila pels turons de Collserola), i en un futur potser també el túnel Central.

Amb tot plegat veurem disminuir clarament la nostra qualitat de vida.

Quina és l'alternativa? Cerdanyola: la ciutat de la Universitat

Des de l'Associació Cerdanyola Via Verda entenem que cal posar un límit al creixement de la ciutat i en aquest sentit proposem un projecte urbanístic que preveu la major imbricació possible entre la UAB i Cerdanyola. Proposem que, a semblança amb d'altres ciutats del món, Cerdanyola i la Universitat es fonguin en una única estructura urbana.

Entenem que la Universitat tendirà cada cop més a esdevenir un parc científic en prendre relleu l'assentament de centres de recerca.

En resum, i seguint les recomanacions de l'Auditoria Ambiental encarregada pel propi Ajuntament de Cerdanyola, proposem:

  1. Evitar el desenvolupament del Centre Direccional i delimitar el creixement urbà entre la Universitat i el Parc Tecnològic.
  2. Evitar la implantació de noves carreteres i fomentar el transport públic.
  3. Recuperar les connexions biològiques entre Collserola i Sant Llorenç del Munt.

Escollir fer de Cerdanyola la ciutat de la Universitat és una bona opció per definir la ciutat del segle XXI. És una clara aposta pel progrés econòmic i per al desenvolupament sostenible. Qualitat de vida.

Altre qüestions relacionades: l'habitatge i el treball

  • És veritat que le projecte de Centre Direccional resoldrà l'accés a l'habitatge de lloguer i de preu protegit?

El Centre Direccional, entre Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat, és un projecte urbanístic impulsat per les administracions i que convertirà en sòl pirvat un territori que avui és eminentment públic. Crearà una gran oferta d'habitatges a preu de mercat (80 %, aprox.), i només preveu la construcció aproximada d'un 20 % d'habitatges protegits (que és el mínim a què obliga la Llei). D'altre banda pensem que l'habitatge de preu protegit pot oferir-se en d'altres espais de la ciutat.

  • És veritat que es crearan molts llocs de treball?

Cal tenir en compte que les empreses que s'instal·lin en aquest espai no necessàriament seran de nova creació, sinó que el més probable és que es traslladin aquí des d'altres llocs, portant també els seus treballadors (això ja va passar en crear-se el parc Tecnològic).

Associació Cerdanyola Via Verda

http://viaverda.dhs.org


No al Pla Caufec - Esplugues de Llobregat

* Coordinadora d'Associacions de Veïns d'Esplugues

La Generalitat de Catalunya a mitjans de l'any 2002, va aprovar el desenvolupament d'un pla urbanístic clarament especulatiu promogut per CAUVAL i FECSA, i amb el vist i plau de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat (PSC), amb el suport del PP, després de 10 anys d'oposició veïnal. Parlem del sector de Finestrelles a la zona de l'antic motocross i entorn fins els límits del Pla especial de protecció del parc de Collserola, però en sòl que fins ara estava qualificat majoritàriament de zona verda en el Pla general metropolità (PGM). Ni tan sols s'ha fet un Estudi d'impacte ambiental. Amb l'excusa del soterrament de les línies elèctriques d'alta tensió que travessen la zona i davant la necessitat de finançar l'operació. Amplien un sostre edificable de 30.000 m2 fins a 234.000 m2:

75 km2 equipaments i locals d'oci i esbarjo.
59 km2 d'oficines;
15 km2 centre comercial;
85 km2 d'habitatges.

Si s'arriba a desenvolupar un pla tan desmesurat i especulatiu com aquest, a més de l'impacte ecològic que suposa la destrucció de l'entorn natural del Parc de Collserola (del poc que li queda a Esplugues) així com la seva petjada, amb un volum edificatori injustificable dins d'un urbanisme racional, que evidencia que l'accés a la Ronda de dalt, Autopista A-2 o Diagonal de Barcelona quedarà absolutament colapsat, per si no ho estigués prou encara en hores punta. A més, s'ha d'afegir que el PGM preveu una carretera que surt de l'Av. Pearson de Barcelona (per donar sortida a la zona alta) just vorejant els límits del Parc de Collserola i desembocant a l'Av. Jacint Esteva d'Esplugues, a l'alçada de Finestrelles.

El Pla Caufec l'han dut al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya mitjançant un recurs contenciós administratiu, les entitats veinals d'Esplugues constituïdes en una coordinadora, i de moment està aturat.

És vergonyos i lamentable que les administracions cedeixin espais públics a interesos privats i que a sobre intentin anul·lar l'esforç informatiu veinal enviant a la brigada a treure pancartes o impedint la col·locació de paradetes informatives al carrer. On està la democràcia?

Els Plens municipals són un lloc on de moment el veinat es pot expresar:

Al final del Ple de novembre de 2002, diferents membres de les Plataformes ciutadanes es van alternar en la lectura de l'escrit que reproduïm a continuació i que un jove va llegir; un grup de joves recordaven al PSC la posició contra l'especulació que defensaven abans d'entrar a l'Ajuntament.

"Els membres de les plataformes ciutadanes us volem fer saber unes reflexions que hem fet sobre el que està passant aquests últims temps a Esplugues.

Vosaltres ens coneixeu molt bé, sabeu on ens movem i sabeu també com ens estimem Esplugues. Molts de nosaltres portem molts anys aquí i hem lluitat, com alguns de vosaltres, per tenir una ciutat millor, més justa, més solidària, dins d'un món també més just i solidari.

Fins i tot alguns de nosaltres ens vam arribar a creure el vostre projecte, el vostre, pensàvem que era un projecte de debò, que vosaltres us el creieu , i que ens faria avançar.

Però ens vam equivocar:

Ens sentim dolguts, dolguts amb la vostra gestió, dolguts per la manca de diàleg amb els qui pensem diferent que vosaltres, dolguts per la vostra prepotència en la manera de governar i que tant critiqueu d'altres administracions. I us volem dir el que sentim:

Decepció, una gran decepció per haver estat utilitzats per a l'operació de maquillatge que esteu preparant, per que l'únic objectiu que teniu és obtenir un rendiment econòmic el més alt possible sense fer ni un trist estudi de l'impacte ambiental del Pla Caufec.

Sensació d'indefensió en veure que ens heu venut, que els nostres governants ens han venut, que us heu aliat amb els especuladors contra els interessos dels ciutadans, que edificareu vuit vegades el volum previst. D'això en dieu qualitat de vida? Per a qui?

Ràbia de veure el discurs victimista que feu, dient que és un pla aprovat per la Generalitat. Recordeu que vau ser vosaltres els primers que ho vau aprovar.

Indignació de sentir com dieu que aquest pla és herència del passat, quan la majoria de vosaltres éreu ja regidors d'aquest passat tan funest dirigit pel prevaricador amb sentència ferma Antoni Pérez, l'alcalde que vosaltres vau recolzar amb tant d'afany.

Vergonya de veure com cediu zones verdes municipals, per a maquillar la brutal taxa d'edificació d'aquest Pla.

Sorpresa ...., no, la sorpresa no ens l'heu despertat, ja que ja fa temps que heu deixat clar quins són els vostres interessos: RENDIMENT ECONÒMIC A QUALSEVOL PREU.

Estem convençuts que les persones triades per dur a terme la voluntat popular han, per damunt de tot, d'escoltar i treballar permanentment i cada dia amb i per a tots els seus veïns.

La indiferència, la propaganda, la saturació informativa tendenciosa, ens aboca cap a la desconfiança, i això és el que ens ha passat a molts i moltes.

A nosaltres i a gran part de la gent d'Esplugues no ens atrau gens passar a ser en un futur molt proper una Diagonal del Baix Llobregat, no ens diuen res els plans urbanístics desproporcionats. Per cert, segur que ja teniu previstes i ben estudiades i documentades, com us és habitual la demanda d'escoles, parvularis, accessos, trànsit, transport públic, serveis socials, espais de lleure, llars per a la gent gran, ambulatoris... que generarà tot aquest pla. oi?

Tampoc ens agrada haver de suportar més barreres a casa nostra, que ja tenim autopista, cinturó de Barcelona i carreteres d'accés a la capital força transitades. Només ens falta un "modern ferrocarril" que passi per la sala d'estar.

A nosaltres i a molta més gent ens agradaria passejar-nos per llocs que no fossin sobrants de l'imperi del ciment o maquillatge de la pura i dura especulació.

Volem un transport públic principalment soterrat, ben intercomunicat i que afavoreixi a la nostra gent.

Volem urbanitzar sense cedir, volem intervencions municipals per a moderar els preus de la vivenda.

Volem engrandir i dignificar l'aspecte cultural, volem participar dels nostres plans per al futur.

I estem dolguts amb vosaltres, molt dolguts, perquè ens ignoreu, perquè ignoreu tot aquell o aquella entitat, grup o simplement espluguenc o espluguenca que gosa dir-vos que no li sembla bé el que feu o com ho feu.

Ja sabem que maneu vosaltres, ja sabem que fareu el que voldreu i que alguns de vosaltres ja us esteu rient de nosaltres, i uns altres, els més educats ho faran només en sortir de la sala, però us ho haviem de dir perquè som gent seriosa i preocupada per la nostra ciutat, i volem resoldre els problemes.

Si algun dia en lloc d'omplir-vos la boca amb grans parules buides de contingut, si algun dia sou coherents amb els postulats polítics que promulgueu, si algun dia teniu la voluntat política amb la intenció de no fer trampes de parlar amb nosaltres per a disssenyar la nostra ciutat, ens trobareu!"

http://viaverda.dhs.org/Esplugues_Ll.html


Presentada una moció per preservar la vall de Sant Just Desvern

Plataforma Cívica en Defensa de la Vall de Sant Just

http://pangea.org/alnus/

Membres de la Plataforma Cívica en Defensa de la Vall de Sant Just Desvern (PCDV) van ser presents al Ple de l'Ajuntament que va tenir lloc el dijous 27 de febrer de 2003 per a manifestar-se en defensa de la Vall:

En data 5 de febrer de 2003 es va presentar al registre de l'ajuntament una proposta de moció (adreçada a tots els grups polítics municipals) en defensa de la Vall, perquè la presentessin en el proper ple si hi estaven d'acord.

D'entrada ERC i IC-V que estan adherits al manifest de la PCDV i PCDC van mostrar la voluntat de presentar-la tot i fent-hi algunes esmenes. El fet és que la van presentar fora de termini i no va ser acceptada per l'alcalde (Ramon López, alhora vice-president executiu del Consorci del Parc de Collserola) en tràmit d'urgència.

Curiosament els representants de la oposició CIU i PP no tenien constància de la moció en qüestió (l'alcalde va dir que avariguaria com havia passat tal cosa). En canvi, el PSC es va desmarcar amb una proposta de suspensió de llicències durant un any, que prèviament s'havien preocupat de repartir a totes les bústies del Pobleiciutat una setmana abans, omplint-se de protagonisme i vanagloriant-se de la seva defensa de la Vall quan paradoxalment el seu posicionament fins fa poc, era el de negociar amb els propietaris una reducció del sostre edificable i en cap cas han dit que no volen que s'edifiqui gens la Vall.

Per cert, va ser aprovada amb els vots de PSC(7) i ERC(1) amb l'abstenció de la resta de grups municipals IC-V(1)+ PP(2) + CIU(6).

La PCDV no està pas en contra de la moratòria d'un any proposada pel PSC, tot i que considera que no és més que una maniobra dilatòria en temps electoral que no garanteix que posteriorment a aquest període no es construeixi a la Vall, i sembla a la vegada una maniobra per evitar el pronunciament davant la nostra proposta de moció. Alhora en cap cas demana la revisió del Pla general metropolità (PGM) durant el temps de suspensió de llicències, que és el causant de tota l'especulació que planeja a l'entorn de la Vall. La PCDV espera que en el proper ple del 27 de març de 2003 hi hagi un pronunciament clar de tots els grups al respecte de la Moció i de la defensa de la Vall.


Trobada una espècie inèdita a la serra de Collserola.

A Collserola s'han anat realitzant diferents estudis per classificar la flora i la fauna que hi habita, així com d'altres específics de seguiment de certes espècies. Estem segurs que encara hi ha forces espècies per descobrir, com és el cas d'una troballa a la vall de Sant Just a partir d'un estudi sobre els ortòpters de Catalunya (que es pot trobar al web del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya).

Es tracta d'un diminut grill que de moment no s'ha trobat a cap altre lloc del país:

Mogoplistes brunneus Serville, 1839 Presencia 1 cuadrícula (0,2%).

Descripció
Cos: 6,5 a 8 mm. Color general negre. Cos cobert de petites escames que es desprenen en tocar-les. Cap amb una projecció entre les antenes. Les tegmines estan reduïdes a unes petites escames amagades sota el pronot, característica que li dóna un aspecte àpter (sense tegmines ni ales). Tíbies posteriors en forma de serra, però sense espines diferenciades. Oviscapte comprimit acabat en punta.

Ecologia
És present als indrets següents: bosc perennifoli escleròfil·le (alzinar). Viu sota les pedres i ha estat capturat amb una trampa pitfall. Trobada en una única localitat a 122 m. (Sant Just Desvern, Baix Llobregat, UTM: 31TDF28, V. Bonet coll.).

Distribució
Part central de la serra Litoral (Collserola). Europa mediterrània i nord d'Àfrica.

Estatus
Espècie rara.

Bibliografia
Bellmann & Luquet 1995, p. 183; Chopard 1951, p. 194; Defaut 1999, p.25; Fernandes 1959; Gangwere & Llorente 1992; Harz 1969, p. 721; Herrera 1982, p. 48; Massa 1998; Schmidt 1989.

Atles dels Ortòpters de Catalunya
Atles de Biodiversitat, n. 1
© Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient
Autor: Josep Maria Olmo-Vidal
Disseny: Richard Martín
Internet data base: http://www.gencat.net/mediamb/fauna/ortopters.htm
Seccions


Xarxa per a la Defensa del Territori (XDT)

Neix la XDT per reclamar una ordenació immediata de l'urbanisme a Catalunya.

Durant els darrers 20 anys Catalunya ha patit un considerable creixement urbanístic, sovint desordenat i subjecte a l'especulació del sòl i a interessos particulars, que causa enormes danys als espais naturals i als ecosistemes que conformen el territori. De l'obsoleta planificació urbanística que ens regeix s'esdevé la fi dels sistemes naturals interconnectats mitjançant corredors biològics (tal com suggereixen el departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, en el que anomenen "anella verda" i que no apareixen per enlloc dels plans territorials urbanístics). D'aquesta manera solament queden alguns espais naturals completament aïllats anomenats "parcs naturals", travessats per innombrables vials, equipaments i urbanitzacions que actuen com a barreres físiques, que impedeixen la mobilitat i causen l'extinció de la fauna que és el que dóna vida als "parcs". A la regió metropolitana això ja és un fet evident i per tant cal un replantejament urgent de la planificació urbanística.

La XDT(constituïda l'1 de febrer de 2003 a Molins de Rei) és un conglomerat d'associacions veïnals, plataformes cíviques, grups ecologistes i persones individuals que, fruit de les seves lluites locals per defensar el seu territori, decideixen unir-se per trobar una solució conjunta. Aquesta solució cal prendre-la atacant l'arrel del problema, que és la inacció governamental en la defensa del medi ambient i la sostenibilitat, i la planificació urbanística d'àmbit territorial de la Regió I. Aquesta regió abasta les 7 comarques metropolitanes de Barcelona, que és l'àmbit inicial en què treballa la Xarxa.

La XDT considera que cal fer el següent:

- Aplicar d'una vegada criteris de sostenibilitat a l'urbanisme;
- Racionalitzar el creixement metropolità que eviti la dispersió i el consum de sòl d'espais agrícoles i naturals;
- Que les administracions mantinguin canals directes de participació amb la ciutadania i a través de les ONG en els òrgans de decisió territorial;
- Plantejar una Moratòria urbanística general que aturi els nombrosos projectes d'urbanització que en aquests moments estan sobre la taula, i per tant s'encamini cap a una revisió del Pla territorial de la regió metropolitana de Barcelona.

Aprofitant que a mitjans de febrer el Parlament de Catalunya amb la moció 198/VI ha constatat la necessitat urgent de revisar les lleis d'ordenació territorial de la conurbació de Barcelona i ha sol·licitat l'estudi i la redacció del Pla territorial metropolità per aprovar-lo definitivament l'any 2004, creant una Comissió Metropolitana d'Urbanisme, la XDT s'ofereix per formar-ne part per orientar la revisió cap a plantejaments d'equilibri territorial, paisatgístic i ecològic.

La XDT està preparant unes jornades de presentació per explicar la situació territorial actual i les seves propostes sostenibilistes.

Entitats que actualment participen en la Xarxa: Acció Via Verda, Alnus de Sant Just Desvern, Associació Cerdanyola Via Verda, Associació de Veïns de Cervelló, Campanya contra el Quart Cinturó, Campanya Defensem el Rodal, Cepa, CSO Kan Pasqual, Cuc Rubí, El Pèlac, GEM - Grup d'Estudis del Medi, gent del Vallès Oriental, GLOMA (Garraf-Ordal), Grup Benviure, Grup de Recerca de Cervelló, Martorell Viu, Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola, Plataforma per Sant Vicenç dels Horts, Plataforma Ronda Nord no, Plataforma Serres Garraf-Ordal, Plataforma Vallès Net i persones individuals.

Per a més informació: cepa@pangea.org


Sortida a Collserola

La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola organitza sortides de coneixement de l'espai natural de Collserola i de les amenaces que hi planen. La propera sortida ens aproparà als projectes d'urbanització de la Vall de Sant Just i d'Esplugues caminant des de Sant Feliu de Llobregat a Esplugues passant per Sant Just Desvern:

II Excursió matinal per les zones de Collserola del Baix Llobregat amenaçades per la planificació urbanística

Cimentera Samson - Sant Feliu
Observarem part de la vall baixa del Llobregat i la brutal zona d'extracció de la indústria Samson dins del parc, així com el creixement desorbitat del sector del mas Lluhí arran del Parc de Collserola.

La vall de Sant Just Desvern
Al Mas Lluhí està prevista la construcció d'uns 1.000 habitatges just als límits del parc. Entre can Coscoll i can Gelabert hi poden edificar qualsevol equipament metropolità. L'àrea més gran és la que va de la plana Pedrosa i el Bell Soleig fins a can Carbonell. Un altre sector de creixement és el que inclou la Miranda i can Biosca.

Finestrelles - Esplugues
Visitarem la zona de les capçaleres dels torrents d'Esplugues. A la zona de la plaça Mireia podrem analitzar els equipaments construïts en una de les portes d'accés a la serra. Veurem també la zona afectada pel pla especulatiu CAUFEC.

Podeu inscriure-us enviant-nos un correu, tot i que no és imprescindible.

Diumenge 16 de març a les 9 h del matí a l'estació de Renfe de Sant Feliu. Cal puntualitat! Portar calçat adequat i queviures si cal.
Essent optimistes, es preveu que s'acabi cap a les 14 h i agafar el transport públic a l'avinguda dels Països Catalans d'Esplugues.

http://www.pangea.org/alnus


Marxa festiva i reivindicativa a Cerdanyola del Vallès

Sumem forces per salvar la Via Verda Sant Llorenç - Collserola

Diumenge 30.03.2003: marxa reivindicativa a Cerdanyola del Vallès. Contra els projectes especulatius al municipi.

Començarà a les 12 h a plaça Abat Oliba (davant de l'Ajuntament). Continuarà pels carrers Sant Martí, Sant Ramon fins Sant Casimir (si que en tenim de sants a Cerdanyola!), Francolí, Cordelles, Sant Iscle, i l'avinguda Primavera, l'avinguda Catalunya i arribarem a la plaça Abat Oliba. Al final hi haurà un espectacle de dansa i es llegirà un Manifest.

http://viaverda.dhs.org/index_activitats.html (hi trobareu el full d'adhesió d'entitats a la Marxa).
Articles als mitjans de comunicació


La suspensió es mantindrà durant un any fins determinar la incorporació d'aquests terrenys a l'espai protegit de Collserola.

Urbanisme. El pasat mes de juliol ja es va suspendre la concessió de llicències urbanístiques al sector nordoest de Pedralbes.

Barcelona prohibeix construir a Collserola per protegir el parc

La Vanguardia - 13.12.2002

L'Ajuntament ha decidit, després d'anys de deixar fer, protegir-ne el pulmó verd. La comissió d'urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar, ahir, per unanimitat per part de tots els grups suspendre les llicències urbanístiques en diferents àmbits de la vessant de Collserola. Aquesta mesura afecta 19 projectes que s'havien de desenvolupar en terrenys que es troben per sobre de la ronda de Dalt i a cinc districtes de la ciutat: les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris.

La suspensió es mantindrà durant tot un any tot esperant els estudis de medi ambient i urbanístics que determinaran la incorporació d'aquests terrenys a l'espai protegit de Collserola.

La iniciativa és el resultat del conveni que es va firmar el passat mes de maig amb el consorci del parc de Collserola per elaborar un estudi estratègic de la vessant. En aquest informe hi participen un grup d'arquitectes, biòlegs i ecòlegs que determinaran l'estructura urbana de la zona a partir de criteris de sostenibilidad. També elaboraran un projecte per integrar aquests espais -que estan situats per sota de la frontera protegida pel Pla general metropolità (PGM)- amb d'altres àrees de la muntanya com el Tibidabo.

El primer tinent d'alcalde, Xavier Casas, explicà que la iniciativa es complementa amb d'altres processos que ja s'han posat en marxa. Durant el darrer any l'Ajuntament ha frenat la construcció de diversos equipaments i promocions de vivenda a la vessant de Collserola. També s'ha baixat la cota d'edificació per preservar al màxim els espais naturals i s'han reubicat edificis en àrees urbanes ja consolidades.

El passat mes de juliol es van suspendre les llicències urbanístiques al sector nordoest de Pedralbes. En aquesta àrea s'han iniciat els tràmits de modificació del PGM per requalificar la major part del sòl com a zona forestal de conservació. Així, dels 63.000 metres quadrats que inicialment eren urbanitzables només se'n podran construir 6.000. Una altra de les iniciatives encaminades a preservar Collserola és el projecte de prolongació del passeig de les Aigües que convertirà aquesta via en un mirador sobre Barcelona i sobre el Vallès. La prolongació va des de la carretera de l'Arrabassada fins el mirador de Torre Baró. Entre els plans de futur hi ha també la redacció d'un pla director per reubicar 190 viviendes situades als barris de la Font del Gos i cal Notari al voltant de la plaça Karl Marx.

Entre els projectes suspesos hi ha diversos equipaments, com el de la clínica Stauros o el poliesportiu promogut per la Fundació la Caixa a Sarrià-Sant Gervasi.

(Article de la Vanguàrdia de Silvia Angulo, traduït al català).


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no autoriza que s'edifiqui a la Torre Negra

(castellà)

El Ayuntamiento de Sant Cugat del Vallès defiende la protección de estas 300 hectáreas de terreno que limitan con Collserola.

Una constructura de Núñez y Navarro había solicitado la ejecución de un proyecto para urbanizar en los alrededores de Sant Cugat.

- Las excavadoras ya no podrán entrar ni remover tierra en las 300 hectáreas que comprenden la zona agroforestal protegida de la Torre Negra, entre el casco urbano de Sant Cugat y la falda de Collserola. Así lo ha decidido el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), mediante una resolución emitida el 1 de marzo pasado. El alto tribunal ha denegado la petición formulada por la constructora Mont, SA, de Núñez y Navarro, que es la principal propietaria de la zona, junto con 42 dueños más, para ejecutar, con carácter provisional, la sentencia que le reconocía el derecho a que se le tramitase un proyecto urbanístico para transformar la Torre Negra.

La resolución judicial, a la que ha tenido acceso "La Vanguardia", destaca que la tramitación del plan urbanístico "podría producir una situación irreversible" en la zona, por lo que el Superior la denegó. Esta línea argumental coincide de pleno con la voluntad del Ayuntamiento de Sant Cugat -gobernado por CiU y PP- de proteger la Torre Negra. Con la sentencia en mano, el gobierno local gana tiempo para que estos terrenos de bosque y campo se declaren no urbanizables, aunque probablemente aún deberá hacer frente a nuevos procesos judiciales.

El alcalde de Sant Cugat, el convergente Lluís Recoder, recibió con evidente agrado lo que considera "una muy buena noticia para la ciudad, porque refuerza la postura municipal". De hecho, en el próximo pleno del lunes 17 del mes en curso el consistorio aprobará provisionalmente la documentación complementaria a la modificación del plan general metropolitano (PGM) para la protección integral de los alrededores de la Torre Negra. "En el momento en que esté aprobado el planeamiento del PGM quedará garantizada la no edificabilidad", detalló ayer Recoder.

La Torre Negra es una plaza verde muy apreciada por la ciudadanía de Sant Cugat, que no ha dejado de movilizarse para evitar su urbanización. Hace más de cuatro años que la Plataforma Cívica para la Defensa de la Torre Negra inició su campaña de defensa de dicho terreno. La agrupación, que cuenta con el apoyo de más de 10.000 firmas, destaca "la importancia de los valores históricos, sociales y paisajísticos de estos terrenos", según valora su portavoz, Kristian Herbolzheimer.

Recoder tiene claro que la responsabilidad para proteger la Torre Negra ha de ser compartida entre varias instituciones, ya que se asienta en la falda del parque natural de Collserola. "El único contratiempo sería que Núñez y Navarro pidiese que se expropien los terrenos. Por eso, como ayuntamiento pedimos apoyo al consorcio de Collserola, la Diputación, la Generalitat y al Consell Comarcal", razona Recoder. "No pueden dejar que asumamos la protección exclusiva de esta zona, cuando mantenerla sin edificar es un beneficio común", argumenta el alcalde.

(Article de la Vanguàrdia de Paloma Arenòs del 14.03.2003).

[Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola]

[Alnus] [Associació Cerdanyola Via Verda] [Cepa]