- comunicat de premsa -

La Generalitat aprova la protecció de Torre Negra

La Comissió d'Urbanisme de Catalunya va aprovar -divendres passat (11.04.2003)- la requalificació urbanística de sòl urbanitzable a Parc Rural de la zona agrícola i forestal de Torre Negra (150 hectàrees), a Sant Cugat del Vallès.

Davant aquesta aprovació, la Plataforma Cívica fa públic el següent:

Aquesta aprovació per part de la Generalitat és una fita històrica en els 9 anys que porta la Plataforma Cívica defensant la requalificació urbanística de la zona agrícola i forestal de Torre Negra.

La requalificació urbanística és fruit de l'esforç col·lectiu entre la ciutadania i els partits polítics que -des del 1995- treballen plegats en el sí de la Comissió de Seguiment per la protecció de Torre Negra. Cal destacar, també, l'esforç del gran nombre de tècnics que han col·laborat en fer realitat aquest anhel ciutadà, així com el paper destacadíssim que han jugat els mitjans de comunicació en mantenir viva la il·lusió ciutadana.

La protecció de Torre Negra està cridada a convertir-se en un referent per la Serra de Collserola i per tota Catalunya, tant per l'excepcionalitat d'una requalificació urbanística d'aquesta mida com per la sinèrgia entre l'esforç ciutadà i la tasca dels partits polítics.

Amb tot, cal recordar que:

El proper pas per completar les demandes del Manifest per la Defensa de Torre Negra (1994) és l'elaboració d'un Pla Especial de protecció, que ha de definir la gestió d'aquest espai natural.

Per a l'elaboració del Pla Especial caldrà contractar un equip d'especialistes en gestió de sistemes naturals (biòlegs, agrònoms, ambientòlegs).

Fóra desitjable arribar a un acord d'adquisició pública amb la propietat privada per facilitar la gestió de l'espai i per evitar la interposició de recursos judicials.

La zona segueix amenaçada per vials (Ctra. de Cornisa, Túnel de Sant Medir, Túnel d'Horta, ampliació Ctra. Sant Cugat-Cerdanyola) i per la urbanització del Centre Direccional (entre Sant Cugat i Cerdanyola), que tindrien un efecte irreversible d'aillament.

Per fer front a aquestes amenaces la Plataforma proposa la creació d'un Parc Rural Torre Negra-Riera Major, paral·lel a la riera que delimita la Serra de Collserola i la plana del Vallès entre els municipis de Sant Cugat i de Cerdanyola.

La Plataforma Cívica també treballa (amb altres entitats dels municipis veïns de la Serra) per un nou marc de protecció de Collserola, que permeti acabar definitivament amb les amenaces de vials, equipaments i urbanitzacions que el Pla General permet realitzar.

Sant Cugat del Vallès, 14 d'abril de 2003

PLATAFORMA CÍVICA PER LA DEFENSA DE TORRE NEGRA I RODALÍES


[Plataforma Collserola] [Associació Cerdanyola Via Verda]