Informe de síntesi dels estudis hidrogeològics preparats en relació amb el projecte d'un dipòsit controlat de residus a la pedrera Berta (esborrany)


Jesús Carrera
Catedràtic d'Enginyeria del Terreny
Universitat Politècnica de Catalunya
Barcelona, 9 de juliol de 2001

Introducció

L'objectiu d'aquest informe és presentar una breu síntesi dels estudis hidrogeològics que s'han fet en els darrers tres anys en relació amb el possible dipòsit controlat de residus classe II a la Pedrera Berta. Específicament es presenten aquells aspectes que son més rellevants de cara a avaluar si el projecte compleix la llei i, eventualment, si és coherent amb el seu esperit.

L'informe ha estat preparat a petició de Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola.

Tanmateix, l'autor no te cap lligam (econòmic ni de qualsevol altre tipus) amb cap de les institucions que s'oposen al dipòsit ni amb els propietaris de la pedrera.

La metodologia de treball ha estat doble. D'un costat, s'han estudiat els documents dels treballs hidrogeològics preparats per CIHS (2001), Geoservei (1998), Lloret i Ubach (1989) i FCE (2000). S'ha de dir que la síntesi ha estat fàcil, donat que tots aquests treballs són molt coherents. D'un altre costat, s'han estudiat les normatives internacionals al respecte, començant per la catalana (DMA,1997) i seguint per l'americana (USEPA,1991), la canadiense (MELP,1993) i l'europea (EC,1999).

L'informe consta de tres apartats. En primer lloc, per tal d'emmarcar els treballs hidrogeològics, es revisen les normatives. A continuació, se sintetitza l'hidrogeologia. L'informe clou amb una secció de conclusions.

Normativa

L'objectiu de la normativa és garantir que la qualitat de les aigües superficials i subterrànies en les fonts de suministre actuals o en les potencials futures no es vegi afectada pels dipòsits de residus. Amb aquest objectiu, tots els països requereixen uns criteris geològics mínims als indrets on es projecti emmagatzemar residus. Els criteris fan referència a la permeabilitat, estabilitat, xarxa de drenatge, etc.

A Espanya, aquesta normativa és competència de les comunitats autònomes. A Catalunya, els dipòsits estan regits pel Decret 1/1997 de 7 de gener, sobre la disposició del rebuig en dipòsits controlats (DMA,1997). Les condicions de permeabilitat per als dipòsits de residus de classe II s'especifiquen a l'article II de l'annex 2 i diu:

II Criteris d'Impermeabilització natural i artificial del vas i drenatge dels lixiviats per a un dipòsit controlat per a residus no especials (classe II).

II-1 La formació geològica sobre la qual reposi un dipòsit controlat de classe II haurà de tenir una permeabilitat, mesurada en condicions de saturació, inferior o igual a 10-9 m/s en gruix d'almenys 2m.

II-2 En el cas en què la formació geològica no compleixi de manera natural les condicions abans esmentades i sempre que no es tracti d'una zona constituïda per importants gruixos dels següents materials:

  1. Materials consolidats amb elevada permeabilitat per carstificació o per intensa fissuració.

  2. Materials porosos no consolidats tals com dipòsits al·luvials i planes costaneres actuals, terrasses i dipòsits al·luvials antics poc cimentats.

  3. Capes d'alteració superficial de materials originalment poc permeables (margues, roques ígnies, etc.), o bé,

  4. D'una zona inundable per crescudes d'un curs d'aigua relatives a un període de retorn de 500 anys.

Es prendrà la mesura complementària d'impermeabilització artificial següent:

S'instal·larà una capa d'impermeabilització mineral sobre tot el vas del dipòsit controlat amb un gruix mínim de 90 cm. I una permeabilitat inferior o igual a 5 x 10-10 m/s.

Conclusions

  1. Totes les dades disponibles sobre les granodiorites que acollirien el dispositiu apunten a que la permeabilitat és superior als 10-9 m/s que exigeix l'article I-1 de l'Annex 3 del Decret 1/1997 del Departament de Medi Ambient sobre la disposició del rebuig en dipòsits controlats.

  2. La zona esta constituïda per importants gruixos de "materials consolidats amb elevada permeabilitat per intensa fracturació". També es pot dir que les capes superficials es troben alterades. Per tant, no és aplicable la consideració que es fa a l'article abans esmentat sobre la possibilitat de fer servir una impermeabilització artificial.

  3. Finalment, tot apunta en el sentit que aquesta zona viola l'esperit contemplat a la majoria de les normatives en el sentit d'ésser fàcil de controlar. Fins i tot, no se sap cap a on flueix l'aigua i sembla raonable pensar que no es pugui complir el criteri de bombejar l'aigua contaminada en el cas eventual que es produeixin pèrdues.


En resum, el dipòsit controlat que es proposa no compleix les condicions imposades per la Generalitat ni l'esperit de totes les normatives internacionals. Es pot concloure, doncs, que no és adequat.

Referències




[Coordinadora Via Verda de Cerdanyola] [Collserola]