Plataforma No al vial de Cornisa - Molins de Rei

Març 2006

Quina és la situació actual?

El projecte de Via de Cornisa està previst des del 1976 al PGM. Fins fa ben poc havia estat només una línia en un mapa que creuava tota Collserola. Des del 13 de desembre, però, amb l’exposició pública del Pla d'Infraestructures dels Transports de Catalunya (PITC, 2006), que contempla no ja la possibilitat sinó la voluntat de la Generalitat de Catalunya de dur a terme la construcció d’aquesta autopista, la Via de Cornisa ha esdevingut una amenaça greu i real per a la serra de Collserola i un prejudici per tots aquells que gaudim d’aquest espai natural.

Molta gent es preguntarà com és que el govern de la Generalitat ha inclòs aquesta autovia —un projecte que ha estat deixat de banda durant 30 anys— dins del PITC, i per què s’afanya tant el Departament d’Obres Públiques a aprovar el Pla en què s’inclou la Via de Cornisa posant-lo a exposició pública just enmig de les vacances de Nadal, en una maniobra que sembla feta per agafar la gent desprevinguda. Aparentment no sembla que avui més que ahir hi hagi cap raó de pes que justifiqui aquest projecte, ja que Baix Llobregat i Vallès ja estan prou ben connectats i no hi ha una demanda real de més infraestructures per part dels conductors. Aparentment no ho sembla... però és clar que hi ha una causa que els ha mogut a intentar aprovar, depressa i corrents, el PITC i, per tant, la presa en consideració de la Via de Cornisa. I la causa és, sense cap mena de dubte, la propera declaració de Collserola com a Parc Natural, anunciada pel conseller de Medi Ambient i Habitatge Salvador Milà al maig del 2005 i prevista per al de legislatura (2008?).

La declaració de Parc Natural sembla que hauria d’impedir que es dugués a terme dins dels seus límits tota la sèrie de projectes que la Generalitat aparentment té l’intenció de fer a Collserola, projectes que malmetrien irremeiablement la serra de Collserola i farien de la declaració de Parc Natural simple paper mullat. Aquests projectes que es contemplen al PITC són la Via de Cornisa, el Túnel d’Horta i un túnel ferroviari entre el de Vallvidrera i el d’Horta. També és cert, però, que la declaració de Parc Natural no comportaria necessàriament l’eliminació dels projectes d’infraestructures previstos amb anterioritat. Ens expliquem: es podria donar el cas que Collserola fos declarada Parc Natural i que, tanmateix, contemplés en la declaració la possibilitat —com sembla que és voluntat del Govern— de dur a terme aquesta sèrie d’autovies i túnels. L’inclusió, per tant, d’aquestes infraestructures en el PITC no tenen sinó l’objectiu de pressionar al Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i a tots els actors que intervenen a l’elaboració de la Declaració de Parc Natural per tal que no s’eliminin a la declaració de Parc Natural, i de remarcar quina és la posició del Govern que encapçala el conseller Joaquim Nadal (que sempre s’ha mostrat partidari d’aquestes infraestructures).

Des de la Plataforma creiem que és vergonyós que quan s’estan estudiant tots els detalls per la declaració de Parc Natural, amb el reconeixement de l’elevat valor natural i paisatgístic que això comporta per la serra de Collserola, des d’uns altres despatxos de la Generalitat s’estiguin intentant aprovar projectes totalment perjudicials pel futur Parc Natural i pel seu entorn. D’això se’n diu jugar a la puta i la Ramoneta, i des de la Plataforma ho denunciem.

Davant d’aquesta situació, unes quantes entitats de Molins de Rei i persones a títol individual ens hem unit per crear la Plataforma No al Vial de Cornisa, que s’oposa de manera frontal a aquest projecte. Des de la Plataforma pretenem informar i conscienciar la població de la greu amenaça que representa aquest projecte pel nostre poble i per la nostra serra, i mantenim contactes a diferents nivells per impedir la realització d’aquesta destrossa. El nostre objectiu és que el projecte de Vial de Cornisa s’elimini del PGM (1976), del Pla d’Infraestructures i Transports de Catalunya (PITC, en exposició pública, 2006) i que no figuri ja en el futur Pla Territorial Metropolità (PTM) que s’està elaborant. Tan sols així podrem tenir la seguretat que un projecte hereu del desarrollismo franquista dels anys 60 i 70 no es durà a terme entrat el segle XXI.

Per oposar-nos a aquest projecte i assolir el nostre objectiu, des de diferents entitats, des de la Plataforma en Defensa de Collserola —la plataforma que aglutina tots els moviments socials i ecologistes que lluiten pel respecte, la conservació i potenciació de Collserola i de la qual formem part— i a títol individual, s’estan preparant les al·legacions pertinents a aquest Pla.

La nostra mobilització ha servit també perquè l’ajuntament de Molins de Rei hagi posat fil a l’agulla en contra de la Via de Cornisa i s’hagi compromès a presentar, per la seva banda, les al·legacions oportunes en contra d’aquest projecte.

Finalment també estem en contacte amb diferents grups polítics per sumar forces en contra de la Via de Cornisa, cadascun actuant al seu nivell: nosaltres a nivell ciutadà per mobilitzar el poble i pressionar a qui faci falta, els grups polítics per incidir allà on ells poden (a nivell d’ajuntaments, consorcies, etc.) i l’ajuntament per actuar a nivell institucional, representant la voluntat d’un poble que no vol ser trepitjat per l’asfalt.

Sembla que és el moment propici perquè això es pugui dur a terme. Tenim del nostre costat el reconeixement del valor natural i paisatgístic que la declaració de Parc Natural atorga a la serra de Collserola, així com una forta conscienciació i mobilització de la societat molinenca en contra d’aquest despropòsit. És el moment propici perquè el Govern de la Generalitat faci un pas ferm i aposti per un altre model de mobilitat i per la consolidació d’uns espais naturals vius i no hipotecats per encara més projectes urbanístics o d’infraestructures. És el moment propici perquè el Govern del Tripartit demostri que el canvi no va ser una presa de pèl. Ara només falta veure si els nostres polítics sabran estar a l’alçada...


[Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola]