Nota de premsa

Saludem la proposta de la Generalitat sobre Collserola

La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC) saluda la recent proposta de la Generalitat de Catalunya en la què exposa 21 propostes per tal d'augmentar el grau de protecció de Collserola, incloent la declaració com a Parc Natural, tal com demanàvem en el nostre manifest des de fa uns anys.

Per altra banda, celebrem també la proposta de la Generalitat d'iniciar una política de connectors biològics, començant pel Vallès, la comarca més amenaçada d'aïllament dels seus espais naturals. Collserola és l'espai natural amb major perill d'aïllament de tota Catalunya, i calen mesures urgents per tal d'evitar-ho.

La PCDC demana tramitar amb urgència les noves figures de protecció donada l'enorme quantitat de projectes que amenacen la serra.

Atesa les imminents amenaces urbanístiques demanem l'establiment d'una moratòria urbanística mentre no s'apliquen les noves figures de protecció.

Cal, especialment, que el nou Pla de carreteres desafecti els vials que fragmentarien greument Collserola (carretera de Cornisa, túnels d'Horta i Sant Medir, ronda sud Cerdanyola-Sant Cugat).

Volem però assenyalar els següents aspectes incomplerts en la proposta de la Generalitat:

Cal lamentar el retràs d'aquesta iniciativa que el Parlament de Catalunya elevà al Govern en forma de Resolucio l'abril del 2002 (Resolució 1347/VI del Parlament de Catalunya sobre la protecció de l'espai natural de Collserola). En aquest període de temps s'han materialitzat agressions al parc de Collserola que s'haguèssin pogut evitar.

Hi ha projectes imminents que no proposen desclassificar i protegir, com el Mas Lluhí II (Sant Just Desvern), el Pla Caufec (Esplugues), can Busquets (Sant Cugat) o el Centre Direccional (Cerdanyola). Aquest darrer afectarà greument el connector biològic de la Via Verda Collserola-Sant Llorenç, fet incongruent amb la pretesa voluntat de fer una política que garanteixi la connectivitat al Vallès Occidental.

Demanem l'ampliació de l'àmbit de la nova Reserva Natural de la Font Groga, per tal que inclogui la riera de Sant Medir, espai tan valuós com la Rierada. La recent obertura d'una innecessària pista forestal per part de l'ajuntament de Sant Cugat ha degradat aquesta vall, i per aquesta raó no ha estat inclosa en la proposta de Reserva Natural. Demanem el tancament de la pista, la re-naturalització de la vall i la inclusió en l'àmbit de la Reserva Natural de la Font Groga.

Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola

plataforma_Collserola@SoftHome.net

Persones de contacte:

Oleguer Farràs 647 33 07 88

Pilar Nieto 660 56 12 02


[Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola]