El túnel Fontsanta-Trinitat

Transvasament Besòs-Llobregat per Collserola

Transvasament Besòs-Llobregat per Collserola

Túnel Fatjones

Proposta de passar la línia de la MAT pel túnel de la Fontsanta-Trinitat - març 2009


Visita a les obres del transvasament Besós-Llobregat a Sant Just Desvern

El passat dijous 29 de maig alguns membres del Consell de Medi Ambient de Sant Just Desvern van visitar les obres del transvasament imposat a Collserola entre les conques del Besos i el Llobregat amb l'objectiu d'assegurar l'abastiment d'aigua a la metròpoli.

L'obra és de gran magnitud i afecta a dos sectors de la Vall de Sant Just.

+ info i fotos http://www.pangea.org/alnus/Actualitat/Obratllsjdesvern.html

2.06.2008


Circular informativa de la reunió del 9è Consell de Medi Ambient de Sant Just Desvern, del passat 24 d'abril de 2007.

Annex núm. 21 del Projecte Constructiu del Túnel Fontsanta-Trinitat que fa referència a les Mesures d'Integració Ambiental que es desenvoluparan al llarg de tot el projecte.

L'empresa Aigües Ter Llobregat està ultimant un estudi hidrogeològic de la serra de Collserola al llarg de la traça del túnel.

Oficina Agenda 21 - Ajuntament Sant Just Desvern - Tel. 93 480 48 00

El segon punt de l'ordre del dia aborda les obres de connexió dels sistemes Ter Llobregat.

El Sr. Tomas Cazurra, representant de ATLL, exposa l'obra de la conducció Fontsanta-Trinitat i concretament el tram III, que correspon al túnel que es construirà entre la riera de Sant Just i els dipòsits de Trinitat. La primera consideració que fa és que és una obra lligada a la construcció de la dessaladora del marge del riu Llobregat i que servirà per garantir els recursos necessaris daigua a la zona. L'aigua des de la dessaladora es bombejarà fins a Sant Joan Despí i Sant Just i arribarà a Trinitat conduïda pel túnel per subministrar-la a l'Àrea Metropolitana.

Explica la planta general de les obres i els plànols d'ubicació de les actuacions a la vall de Sant Just, del tram en rasa, de l'embrocament del túnel principal, de la xemeneia dequilibri, de la Galeria A i de la sortida de materials per la carretera de Molins a Vallvidrera respectivament.

Comenta que el túnel principal, de 6 m. de secció, sexecutarà amb 2 tuneladores, mentre que la Galeria A, situada entre can Fatjó i el tennis Sant Gervasi, sexecutarà amb mètodes tradicionals. La xemeneia d'equilibri, on fluctua l'aigua per equilibrar pressions, és de 70 m. de profunditat i es farà a cel obert.

Es construirà un fals túnel entre pantalles per passar les tuneladores que es trobaran a la Galeria B. Les obres tindran una durada de tres anys; començaran al juny- juliol denguany, el túnel es farà en dos anys i la resta dinstal·lacions i el període de prova duraran un any més. La riera es desviarà en un tram i un cop finalitzades les obres es restaurarà la morfologia original.

Es precisa que durant totes les fases de projecte i d'execució de l'obra, s'han tingut i es tindran en consideració l'impacte sociocultural, limpacte sobre la fauna, el medi hidrogeològic i la vegetació. Un cop acabada lobra es prendran mesures correctores d'impacte ambiental.

A continuació sobre un torn de paraules sobre aquest punt de lordre del dia.

El Sr. Juan Luis Cabellos, representant dEnthone España, demana més informació dels accessos dels camions durant les obres en el tram de la zona en rasa.

La Sra. Àngels Ulla, cap de lÀrea dUrbanisme, Habitatge i Medi Ambient, explica que la connexió Fonsanta Trinitat no ha dafectar el nucli urbà de Sant Just, i que per això passa per la zona industrial. El túnel comença a la part alta de can Melich i la Bonaigua i travessa Collserola fins a Trinitat.

Des d ATLL es respon que ha estat una prioritat que els camions no passin pel nucli urbà i que passaran pel polígon industrial. Durant la construcció del túnel principal hi haurà un trànsit duns 80 camions al dia repartits en 16 hores, però serà molt inferior en les altres fases.

El Sr. Juan Luis Cabellos insisteix en el perjudici que això suposarà a les empreses de la zona.

El Sr. Jaume Taxé, representant de lassociació de veïns Sant Just, comenta que els camions banyera són de gran tonatge, 80 tones i complicaran el trànsit.

El Sr. Jaume Campreciós, representant dERC, s'exclama de l'amplada i profunditat de la rasa, 7m. X 3m i pregunta pel revestiment del túnel i el destí de les terres. Es respon que la rasa no serà tan gran i que el túnel va revestit amb peces prefabricades. Entre les dovelles i el túnel s'injecta ciment, no formigó. Les terres van, unes, a abocadors autoritzats i, altres, reutilitzades com a àrids.

El Sr. Narcís Prat comenta que shauria de considerar portar les terres fins al port de Barcelona ja que representa molts quilòmetres i per tant augmenta la contaminació. Consulta sobre lexecució de la Galeria A i si la seva ubicació és definitiva.

El Sr. Tomas Cazurra precisa que lexcavació de la Galeria A es farà mitjançant mètodes tradicionals i que es gunitarà, es farà amb formigó projectat. Aquesta fase de lobra suposarà el pas duns 10 camions al dia i al finalitzar es pavimentarà el camí.

El Sr. Antoni Anguera respon respecte a la ubicació que la zona de treball és molt ampla, que els arbres es respecten tots i que no hi haurà afectacions mediambientals en lexecució de la Galeria A.

El Sr. Daniel Montobbio, representant dAigües Ter Llobregat, precisa que el projecte sha encarregat a la AMB en el tram que va de can Mèlich a la zona industrial i al Consorci Parc de Collserola des de can Mèlich amunt.

La Sra. Àngels Ulla, cap de lÀrea dUrbanisme, Habitatge i Medi Ambient comenta que cal considerar que la zona de la Bonaigua està en mans de promotors privats.

El Sr. Oleguer Farràs, representant dALNUS AEEC, demana es faci un estudi dimpacte ambiental perquè tot i que part de lobra no està dins la zona protegida de Collserola, aquesta es considera dinterès públic. També pregunta pel moviment de terres en la zona de la vall de Sant Just.

El Sr. Daniel Montobbio respon que ATLL ha fet una comissió de seguiment de la mateixa manera que si shagués fet informe d'impacte ambiental i explica que les terres es transporten dins el túnel mitjançant una cinta o un trenet. La sortida de materials es farà aprofitant els camins existents, no es construirà cap carretera. Acabada l'obra es millorarà el ferm del camí des de can Carbonell fins a la carretera de Molins.

El Sr. Narcís Prat pregunta pels estudis socioculturals, sobre la fauna, sobre el medi hidrogeològic i la vegetació i sol·licita que puguin ser estudiats per una comissió creada a tal fi i formada per 2 o més persones membres del Consell. Remarca la importància per exemple del medi hidrogeològic dient que hi ha mines i pous i que és fonamental tenir en compte el lloc i la quantitat i no fer-les malbé.

El Sr. Daniel Montobbio respon que tot això es té en compte, que hi ha la possibilitat dafectar algun aqüífer i que sactuarà en conseqüència i que el túnel un cop acabat no tindrà cap filtració perquè està revestit amb dovelles.

Es precisa que el projecte de restauració de la riera el realitzarà la mateixa empresa que el projecte de la Bonaigua.

El Sr. Oleguer Farràs consulta els horaris de les obres. Es respon que la tuneladora treballarà 24 hores contínuament. Els camions ho faran de dilluns a divendres en horari diürn.

El Sr. Juan Luis Cabellos insisteix en els problemes que patiran els industrials de la zona.

El Sr. Daniel Montobbio precisa que el carrer Blasco de Garay és un carrer ample que es tallarà en una sola direcció, i quedarà un carril per circular. En tot cas es faran reunions amb els industrials i es buscaran solucions al trànsit de camions en punts específics que puguin ser conflictius.

El tercer punt de l'ordre del dia aborda el projecte de restauració de la vall de Sant Just.

El Sr. Josep Mascaró, representant del Consorci del Parc de Collserola, es refereix a les dues qüestions sol·licitades en l'anterior Consell.

- Respecte a les possibilitats de llacunatge per depurar les aigües de les masies de la Vall de Sant Just sha encarregat un estudi a lempresa DOPEC. Es farà amb especialistes en sanejament.

- Respecte a laforament de la Intensitat Mitjana Diària (IMD) al camí de Vallvidrera al seu pas per la Vall de Sant Just ja s'ha començat el treball.

Precisa també que tot el projecte de restauració de la vall es farà seguint les pautes i consideracions dels anteriors treballs com l'estudi ecològic de la riera, lestudi Ramon Folch, etc. Reitera, tal com han dit abans els representants d ATLL, que després de lexecució de la Galeria A es prendran mesures correctores d'impacte ambiental que es creu que serà mínim.

Respecte al projecte de restauració als entorns de can Baró i de can Biosca, en aquest moment estan en fase de concurs. Aquesta obra contemplarà la restauració duna part de la riera que actualment és camí, la restauració de la font de Can Merlès i tota la part alta de la vall. Cal comentar que el cost és molt elevat. També fa saber que es provarà en un tram duns 50 m. el paviment ecològic que està previst per al camí de Vallvidrera.


[Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola]