El cim de Collserola, el Tibidabo, en perill

Plataforma SOS Tibidabo

Full de signatures per a la defensa del cim de Collserola

Salvem el cim de Collserola, el Tibidabo

Fotos

Informe mediambiental de l'àrea geogràfica denominada zona de bosc del parc d'atraccions del Tibidabo. Gener 2007. Eulàlia Velasco i Batlle, professora associada del Departament de Biologia Vegetal de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

La nova muntanya russa, al bell mig i al cim de Collserola, que ha suposat, entre d'altres actes de vandalisme, la tala de desenes d'alzines, moltes d'elles centenàries.

La nova muntanya russa, al bell mig i al cim de Collserola. Ha suposat talar un bosc d'alzines

Dijous 30.10.2008 - Foto feta des d'un terrat d'Horta-Carmel. Manuel (AV Horta)


- Febrer 2009

Hereu defensa que el Tibidabo ha de ser de Barcelona, malgrat la sentència del Tribunal Suprem

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha remarcat aquest dimarts que el Parc d'Atraccions del Tibidabo ha de pertànyer a Barcelona, tot i la sentència del Tribunal Suprem que retira l'adjudicació del terreny al consistori barceloní. Hereu ha exposat que "el parc porta més de 100 anys sent de la ciutat i ha de seguir sent de la ciutat" i no s'ha mostrat d'acord amb [...]

http://www.lamalla.cat/infolocal/barcelona_metropolitana/article?id=239174

- 29.01.2000: L'Ajuntament de Barcelona compra el Tibidabo en exercir el dret de retracte.


Vídeo "Història d'un alzinar"

ADN.es (cap a la meitat de la pàgina) - Veu d'en Sergi Mateu

http://www.adn.es/local/barcelona/20081222/NWS-2623-montana-rusa-tibidabo.html

Desembre 2008



Dimecres, 24 de desembre de 2008

Crítiques d'ecologistes per les alzines tallades

Mentre l'alcalde Jordi Hereu feia el discurs d'inauguració de les noves muntanyes russes, un grup de membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa del Parc de Collserola i Ecologistes en Acció es van manifestar des de la cota 500 del Tibidabo. Crits, insults, peticions de dimissió, caretes amb la imatge de l'alcalde i sabates volant pels aires... Tot per denunciar que per instal·lar les noves muntanyes russes s'ha destruït un alzinar centenari i per recordar que aquesta decisió s'ha pres amb l'oposició del districte Sarrià-Sant Gervasi «i del ple municipal».

«Nosaltres només demanem que el Tibidabo es quedi com l'hem conegut en lloc de voler fer la competència a Port Aventura», va comentar Juli Fontoba, el portaveu de la protesta.

Fontoba va acusar l'alcalde d'«antidemocràtic per haver tirat endavant el projecte amb l'oposició del districte» i va anunciar que estan disposats a arribar al Parlament Europeu per denunciar l'«aberració que s'ha fet al parc».

En el seu discurs, Jordi Hereu va assegurar que ara al Tibidabo hi ha «el triple d'arbres que hi havia» i que les noves muntanyes russes s'han fet amb «professionalitat, respecte i ambició». «Serà un èxit esclatant», va afegir l'alcalde.

CRÍTIQUES DE CIU I PP

Els grups municipals de CiU i PP també van acusar Hereu de no haver respectat la voluntat majoritària de la ciutat. El PP va lamentar que s'hagi construït l'atracció «sense el consens de tots els grups» i va destacar que les muntanyes «van contra la raó de ser d'un parc com el Tibidabo». CiU va recordar que Hereu va incomplir un acord aprovat per la majoria del ple que reclamava formalment que no es construís l'atracció. Per aquest incompliment, CiU va presentar un contenciós administratiu.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3240428


Inauguració del forat de l'infern al Tibidabo

Avui, dimarts 1 de juliol de 2008 a les 10.30 del matí l'Assemblea una altre Tibidabo i una altra Collserola són possibles han fet una concentració dins el parc d'atraccions del Tibidabo mentres la regidora del districte de Sarrià-Sant Gervasi, Sara Jaurrieta, inaugurava la renovada atracció dels miralls anomenada ara "Miramiralls". Un grup de 12 persones amb màscares que respresentaven l'alcalde de la ciutat de Barcelona, sr. Hereu,davant d'una pancarta on es podia llegir "No volem una muntanya ni encimentada ni russa" han escenificat la inauguració d'una nova atracció "el forat de l'infern" destapant una fotografia de 1m per 1.5m on es veu l'esvoranc provocat per les excavadores en el ja talat alzinar del Tibidabo per començar a construir la famosa muntanya russa. Amb carteres i sacs plens de bitllets i amb una serra de ma cadascú han volgut rpresetar el valor del diner per a l'edquip municipal actual, que no s'atura ni davant de l'entorn ni davant del jparer de la ciutadania.

Després de l'acció els membres de l'Assemblea una altre Tibidabo i una altra Collserola són possibles ens han acostat on se celebrava el refrigeri posterior a la inauguració de Miramiralls i han escridassat a la regidora preguntant-li pel destí de les alzines tallades, el color del diner, i el clientelisme habitual. Després de les fotos d'alguns periodistes l'acció ha acabat.

Després de l'acció uns companys han volgut pujar a la talaia però el personal del park els han fet treure les càmeres, fins que s'han acostat una parella de guardia urbana que ha donat la raó als clients i han pogut pujar les camares i fer algunes fotos del clar de bosc que ha quedat després de la tala. Des de fa unes setmanes veïns del Tibidabo venen denunciant la prohibició de pujar a les atraccions, especialment l'avió i la talaia, càmares fotografiques des de que un diari oficialista va publicar la fotografia de com havia quedat l'alzinar

Telèfons més informació: 93 4340268 - 609886729

Adjuntem el link del maquíssim vídeo dels nostres amics AA.VV. Cim del Tibidabo - "Lluitem pel Tibidabo"

http://www.youtube.com/results?search_query=Historia+d%27un+alzinar&search_type=&aq=f


No volem una muntanya encimentada ni russa!

Inauguració de la nova atracció del Tibidabo "EL FORAT DE L'INFERN"

Comunicat de l'Assemblea Un Altre Tibidabo i Collserola Són Possibles

Viscuts els tristos fets, antidemocràtics i del tot devastadors de l'alzinar del Tibidabo, i segons les paraules de l'alcalde Hereu que diu "Hem d'esgotar les possibilitats que ens dóna la ciutat" (quiere decir: vamos a saquear, parasitar y exprimir hasta que no quede nada ni nadie en Barcelona con lo que hacer dinero. comentario de missatgera), es dilucida l'anorreament dels valors naturals i democràtics amb els que compta la metròpoli.

Recordar que el passat dijous 26 de juny el Consell Consultiu aprovà una resolució reprovant al sr. Jordi Hereu com a president del Consorci del Parc de Collserola, per la seva actitud vers l'alzinar del Tibidabo, així com per escampar a la premsa la mentida de que Collserola es ja Parc Natural ignorant d'aquesta manera els molts maldecaps que la societat civil a través de les entitats que conformen el Consell Consultiu, estem patint amb tot plegat. Fora bo que per tot això dimitís del seu càrrec de president del Consorci del parc de Collserola.(SÍ, SÍ, QUE DIMITA, QUE DIMITA!!! PERO TAMBIÉN DE ALCALDE! Comentario de missatgera)

A la societat civil no ens queda altra opció que denunciar el model de ciutat que lidera així com el riu de cabals públics que destina a publicitar- lo entre la ciutadania, mentre afirma a la premsa que Collserola és Parc Natural. Com s'explica, doncs, la construcció d'una muntanya russa en ple 'Parc Natural de Collserola'? Volem, a més, fer públic tot allò que intenta ocultar a la ciutadania.

Per tot plegat avui a les 12hs inaugurarem a la cota 500, la nova atracció "El forat de l'infern" en la que es mostrarà l'immostrable, la gran destrossa del que havia sigut l'alzinar. El mateix Satanàs presentat a l'Hereu, al Tibidabo, sortint del dessolador forat, li dona uns quants feixos de bitllets després d'haver pronunciat la cèlebre frase "Tibi dabo, todo esto te dare".

Barcelona 1 de juny 2008


Comunicat de l’assemblea Collserola contra la prepotència municipal

Avui 10 de maig a les 12hs. desprès de 17hs. En assemblea hem donat per finalitzat el tancament al temple del Tibidabo.

Els membres d’un variat nombre de col·lectius ecologistes , veïnals, compromesos en la defensa activa de Collserola em passat bona part de la nit reflexionant sobre els perills que planen sobre Collserola, sobre tot desprès de constatar el alarmant deteriorament de la minsa democràcia de que gaudim a Barcelona, un pèssim exemple per la resta de municipis.

Es del tot inacceptable la imposició d’un “equipament”que representa un luxe del tot innecessari i de cap manera integrable en el si d’un bosc, Barcelona te molts dèficits i ni entenem les presses i menys les prioritats ni les formes del tot despòtiques del equip de govern. Que el malbaratament d’aquest patrimoni del comú de la ciutadania representa una travà , a la lluita global contra el canvi climàtic, a una veritable pedagogia de l’esbarjo, cívica i sostenible.

Que es escandalós posar-se a tallar arbres en plena alerta nacional per sequera, dons es basic el seu paper, en el cicle de l’aigua. A banda s’enganya a la ciutadania i s’intenta justificar am la plantació de 190 alzines, que de cap manera prosperaran dons Barcelona fa mesos que ha aturat totes les plantacions, es prohibit el regar-les, nomes cal veure les que varen plantar l’any passat amb motiu de la destrossa d’un bon tros de bosc per ubicar-hi el Pèndol. De les 22 que s’han endut mai mes les veurem vives i de les que queden, les mes de cent races on s’aseuran les pilones de tonelades de formigo que aguantaran l’atracció, acabaran de desatrossar les arrels. El efecte crida contribuirà al col·lapse del accessos al parc, exportant la ja forta pressió , molt mes enllà del seu perímetre. Els caps de setmana els vehicles formen una llarga recua que s’allarga des de Vallvidrera fins a Vista Rica.

Sabem que tenim raó que es un clam el de la nostra ciutat contra aquesta instal·lació, que som majoria i que tenim raons de pes per seguir lluitant per una corresponsavilitat per res corresposta per l’equip de govern de Barcelona. Per tot això seguirem ordint una trama del tot entranyable i compromesa vers la defensa activa de Collserola. Fem una crida al la ciutadania a prendre partit actiu en aquesta defensa dels valors naturals patrimoni comú.

Volem la muntanya verda i no russa. Exigim la retirada definitiva d’aquest nociu projecte i la restauració del bosc i dels valors democràtics també maltractats. Tornarem. La lluita continua.


A dos quarts de vuit de la tarda s'han tancat al Temple del Tibidabo 30 persones en protesta per la tala de l'alzinar i han enviat el comunicat que us adjunto.

CIM DEL TIBIDABO 9-5-2008 19.30h

Comunicat de l'Assemblea: Collserola contra la prepotència municipal

Units en assemblea hem decidit tancar-nos al temple del Tibidabo per tal de denunciar l'espoli del be públic que representen els boscos del cim de Collserola, per part de l'Ajuntament de Barcelona. Ens tallen les alzines en plena sequera amb total menyspreu per unes aliades tant bàsiques en el cicle de l'aigua i en el repte global que representa la lluita contra el canvi climàtic. Ens les tallen per un negoci rodó, per un equipament d'esbarjo desenfrenat , que res té a veure amb les necessitats reals de la nostra ciutat, ans al contrari és un luxe ostentós, insultant i del tot innecessari .

Denunciem l'intolerable despotisme d'un alcalde que no té en compte les decisions de la majoria, ni dels plens de Districte ni dels de la Casa Gran, ni el clam popular de la ciutadania que es fa creus de l'escandalós i alarmant deteriorament democràtic. Davant la destrucció dels valors naturals i la degradació, de la ja de per si mancada democràcia, totes les alertes són poques. Davant la impunitat d'alcaldia i l'especulació amb Collserola, optem per la resistència activa. El despotisme amb què actua l'alcalde Hereu representa una greu amenaça per a la salut publica i democràtica a casa nostra i deixa al descobert la total manca de respecte vers els autèntics valors comunals.

Aquest tancament no finalitzarà fins que d'un cop per sempre s'aturin les obres de la macro muntanya russa. Cal que Barcelona enceti un nou diàleg amb Collserola, de respecte vers la vida que entranya els seus ecosistemes i quedi blindada tota, per sempre, dels especuladors que en devastar-la incrementen el deteriorament de la salut publica, sense que la societat civil pugem comptar amb cap eina a l'hora previndre i d'evitar riscos presents i futurs.

Telèfons portaveu: 637410292 - 687770997


Comunicat de l'Assemblea en defensa activa de Collserola

Penjada de 6 ecologistes a l'alzinar del parc d'atraccions del Tibidabo

Ahir a les 6.45 h. vint ecologistes hem entrat al Parc d’Atraccions del Tibidabo Cinc ens hem enfilat a varies alzines. Els nostres companys han avisat a totes les plataformes en defensa del Tibidabo i Collserola, veïns i entitats adherides a la causa de la defensa del alzinar, que s’han mobilitzat.

A partir de les 7.30 s’havien concentrat molts ciutadans i mitjans de comunicació a la Plaça del Tibidabo, així com nombrosos efectius de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra.El portaveu de l’Assemblea ha fet declaracions explicant el motiu d’aquesta acció, que no és altra que el rebuig popular a qualsevol atemptat contra el medi d’aquest enblemàtic cim del Parc de Collserola i demanar a l’hora l’aturada de la tala de l’alzinar i la retirada del projecte de la muntanya russa.

A mig matí la Direcció del Parc d’Atraccions ha improvisat una roda de premsa, repartint una declaració, a les que seguidament responem l'informe que B:SM presenta per a defensar la tala ha estat rotundament rebatut per dos informes (febrer 2007 i febrer 2008) de l'eminent biòleg, Dr. Josep Vigo, membre del Institut d'Estudis Catalans, els quals tenen el total suport la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Segons aquests i 7 informes més, qualifiquen aquest alzinar com un ecosistema únic en la vessant solana del cim del Tibidabo i catalogat en la Llista d'Hàbitats d'Interès Comunitari de la UE (LIC), i en la Llista Corine de Catalunya com: Alzinars i carrascars catalano-occitans.

Malgrat que l'Ajuntament insisteix que només es talaran 58 alzines, seran un total de 200 les alzines greument afectades doncs només les 109 pilones de formigó armat de 3 tones cadascuna, que són la base de la muntanya russa, arrasaran gran nombre d'alzines, la resta quedaran greument danyades en les seves arrels, perdent així la nostra ciutat tot un ecosistema. Sobre les que afirmen que seran trasplantades, segons els biòlegs és del tot improbable que una alzina centenària sobrevisqui a un trasplantament. Quant a la plantació de 190 arbres creiem que el decrèpit estat actual de la replantació feta l'any passat amb motiu de la instal·lació de l'atracció Pèndol desacredita aquestes actuacions. La legalitat en la que basen tot el seu projecte (Pla general metropolità) és predemocràtica (1976). Els problemes mediambientals d’avui fan imprescindible un replantejament d’aquest cos legislatiu i totalment anacrònic, així com la participació real i la corresponsabilitat ciutadana. Per altra banda veiem com al ple municipal, la minsa democràcia és engolida per les ”empreses municipals“ que tiren pel dret sense comptar amb la majoria i amb el rebuig clamorós de la ciutadania. Aquest alzinar centenari és únic i insubstituïble en el vessant assolellat del cim Collserola i posseeix el seu propi ecosistema.

No poden coexistir el valor ecològic, social i emblemàtic i sobre tot pedagògic d'aquest alzinar, amb una tan devastadora atracció. El termini de resposta dels recursos administratius venç el pròxim 26 d'abril, per tant els terminis no estan sent respectats. No es tracta només del gravíssim fet de talar 30 o 200 alzines centenàries i catalogades sinó que és un pas més per part de les insostenibles i anacròniques polítiques de gestió del territori i la prepotència de les “nostres autoritats”. És per això que aquesta acció de resistència l'hem portat a terme en una aliança de diferents grups locals involucrats en la defensa de Collserola. Són molts els espais afectats de la serra als quals el retalls del projecte de Parc Natural són del tot insultants i per això hem decidit unir les nostres forces per a protegir la serra de més agressions. Són moltes les lluites, reunions i els processos de “participació”, fruit sempre de la pressió de la societat civil, en las que hem constatat la perversitat de les lleis urbanístiques. Hem vist passar sòls qualificats de zona verda a equipaments i com, en aquestes amb caràcter assistencial, s’han construït vivendes. Tot indica que la pressió vers les zones naturals de Collserola viu una gran ofensiva per part d’aquells que haurien de garantir el seu futur. En uns moments crítics d’alerta nacional per sequera, es fa del tot injustificable la devastació d’aquest alzinar doncs és per tots sabut que els boscos atreuen les pluges, retenen humitat i regulen el clima. És doncs també una qüestió de salut pública.

Amb quina credibilitat podem demanar solidaritat d’altres comarques quan aquí, al cim de Collserola devastem els nostres propis recursos? L'objectiu de detenir la tala d'arbres en el dia d'avui s'ha assolit. Amb aquest acte simbòlic hem demostrat a la resta de ciutadans que hi ha persones compromeses disposades a realitzar accions per tal defensar Collserola de forma decidida, i animem a tots a participar de forma activa en pro d’un futur comú en harmonia amb la natura.

Assemblea en Defensa Activa de Collserola

Tibidabo, 17 d’abril 2008

Aturem el pla caufec

paremoselcaufec@rusc.net

tlf 685 269 787

Vídeo sobre l'acció de l'alzinar del 17 d'abril de 2008 al Tibidabo.


Presentació sobre l'agressió al cim de Collserola, el Tibidabo.

Presentació


De:
Fecha: Thu, 06 Mar 2008 17:40:54 +0100
Para: <gabinete_a_presidencia.gob.es>

Conversación - Asunto: No queremos una montaña rusa en el Tibidabo situado en medio de un parque natural. Queremos preservar el encinar.

Sr. José Enrique Serrano Martínez
Director del Gabinete de Presidencia del Gobierno,

Estimado Sr. Serrano,

Como usted comprenderà tanto la Plataforma SOS Tibidabo como las 18.000 personas y 200 entidades firmantes de la web de iniciativa ciudadana y 7.500 firmas recogidas a la entrada del Parque contra la construcción de una montaña rusa en un parque natural, conocemos perfectamente las competencias de las comunidades autónomas y de las administraciones locales afectadas y el papel del Consorcio del Parque de Collserola, puesto que con ellos hemos tenido que lidiar todo este año para hacerles entrar en razón, tanto es así que hemos agotado todos los recursos legales y ciudadanos en contra de este proyecto. Nuestra esperanza era que el Presidente de un país que se declara en favor de la protección del medio ambiente pusiera un poco de orden en estos desmanes de las administraciones locales que únicamente responden a intereses económicos pasando por encima de cualquier interés medioambiental presente y futuro. Si no se sigue una política de conservación en un parque natural ¿dónde si no?

Los gobernantes municipales del PSC no merecen nuestros votos, tampoco los de ICV que nos han engañado doblemente, leánse las opiniones de la web ciudadana. Y por lo que parece, nuestro actual Presidente del gobierno del país del PSOE tampoco tiene competencias para poner orden en el medio ambiente del país, ni de influir en sus propios socios, y bien que lo lamentamos. Dejar que las administraciones locales "destruyan" el medio ambiente, por mucha competencia exclusiva que tengan, VA EN CONTRA DE LO QUE NOS PROMETE EL PSOE e IU.

Los ciudadanos que se han pronunciado pertenecen a toda la gama de partidos políticos y a todas las clases sociales. Es realmente una gran apuesta por el medioambiente. ESTA NO ES UNA QUEJA PARTIDISTA. ES UNA APUESTA DE LOS CIUDADANOS POR LA PRESERVACIÓN DE UN ESPACIO NATURAL ÚNICO Y DE UN ENCINAR CATALOGADO Y ÚNICO EN LA VERTIENTE SOLEADA DE LA CIUDAD Y del área metropolitana de Barcelona (y excepcional, porque un espacio natural como el de Collserola y un Tibidabo en medio de un parque natural existe en muy pocas ciudades del mundo).

Si la ciudadanía, las entidades ecologistas, científicos de gran calado, el Consejo de Medio Ambiente de la ciudad, toda la oposición, y la abstención de los socios de gobierno municipal se han pronunciado en contra de este proyecto, ¿por qué se aprueba, es esto una dictadura del PSC?

No nos quedará otro remedio que llevar la queja al Tribunal de Justicia de las Comunidades Europeas. Por lo menos el diagnóstico del informe Metropole Nature de la UE sí que es certero: "son las administraciones locales las que frenan los procesos de preservación del medio natural".

Y, mal que nos pese a una mayoría ecologista de izquierdas, no votaremos a quién no preserva el medioambiente. Comunicaremos la respuesta del Gabinete de Presidencia a los 25.000 firmantes, y 200 entidades que se han pronunciado en favor de la protección de este espacio del Tibidabo.

Cordialmente.

Francisca Graells y Pilar Nieto

Por la Plataforma SOS Tibidabo


De: <gabinete@presidencia.gob.es>
Fecha: Thu, 6 Mar 2008 00:00:00 +0100
Para:

Contesto al escrito que ha enviado al Presidente del Gobierno, en relación con la ampliación del Parque de Atracciones del Tibidabo.

Al respecto, espero que sepa entender que el Presidente no le puede ofrecer una ayuda personal y directa, dado que se debe respetar el ejercicio de competencias que son propias de otras Administraciones. De conformidad con la normativa en vigor, los espacios protegidos al amparo de los instrumentos de ordenación de los recursos naturales y de la planificación territorial y urbanística son competencia exclusiva de las Comunidades Autónomas y de las Administraciones Locales afectadas.

En este marco, le sugiero que se dirija al Consorcio del Parque de Collserola (ci@parccollserola.net), en la confianza de que será debidamente atendida.

Asimismo, le comunico que se ha dado traslado de sus quejas al Ayuntamiento de Barcelona y al Departamento de Medio Ambiente y Vivienda de la Generalitat de Cataluña, a los efectos oportunos.

Le envío un cordial saludo. José Enrique Serrano Martínez. Director del Gabinete de la Presidencia del Gobierno.


Dret a llei

PLATAFORMA SOS TIBIDABO

Madrazo, 50, 2.2. 932125965

08006 Barcelona 932098984

sostibidabo_a_gmail.com

NIF G64712821

Barcelona, 3 de març de 2008

D’acord amb l’informe mediambiental confeccionat pel Dr. Josep Vigo, en data febrer d’enguany, la Plataforma SOS Tibidabo, DEMANA a l’organisme oficial, que encapçala aquest escrit el següent:

DRET A LLEI

1. RECONÈIXER LA CATALOGACIÓ DE L’ALZINAR SITUAT DINS EL PARC D’ATRACCIONS DEL TIBIDABO (Barcelona) COM HÀBITAT D’ALZINARS DE TERRA BAIXA CATALANO-OCCITANS.

2. RECONÈIXER L’ALZINAR SITUAT DINS EL PARC D’ATRACCIONS DEL TIBIDABO QUE FORMA PART DE LA LLISTA D’HÀBITATS CORINE DE CATALUNYA (codi 45.3121) I EXECUTAR EL SEU RECONEIXEMENT.

3. RECONÈIXER L’ALZINAR SITUAT DINS EL PARC D’ATRACCIONS DEL TIBIDABO QUE FORMA PART DE LA LLISTA D’HÀBITATS D’INTERÉS COMUNITARI (HIC) (Directiva 92/43/UE, de 21 de maig de 1992 i Directiva 97/62/UE, de 27 d’octubre de 1997 i annexos) (codi 9340) I EXECUTAR EL SEU RECONEIXEMENT.

4. EXECUTAR L’ACOMPLIMENT DE L’ARTICLE 9 DE LA LLEI 42/2007, de 13 de desembre de 2007, del Patrimonio Natural y de la Biodiversidad.

La Plataforma SOS Tibidabo es reserva el dret de fer la difusió que calgui d’aquest document.

Per la Junta Directiva

M. Francisca Graells Reynoso - M. Carme Carmona i Cornet

Presidenta - Secretària

S’adjunta:

doc.1 Informe mediambiental alzinar Parc d’Atraccions del Tibidabo del Dr. osep Vigo

doc.2 Sol·licitud de suport a la Facultat de Biologia (UB)

doc.3 Certificat de suport del Departament de Biologia de la Universitat de Barcelona

doc.4 Requeriment presentat a l’alcalde i regidora en cap del Districte de Sarrià-Sant Gervasi de l’Ajuntament de Barcelona (sense resposta al dia d’avui)

doc.5 Llista d’hàbitats CORINE de Catalunya

doc.6 Patrimoni Natural. Cartografia d’hàbitats d’interès comunitari a Catalunya.

doc.7 Article 9 de la llei 42/2007

doc.8 Repliques a l’informe mediambiental presentat per l’Ajuntament de Barcelona d’acord amb els informes de: Dra.Eulàlia Velasco, Ferran Rodà, DEPANA, Alexis Rosell i

Dr. Josep Vigo, presentats, el 3-1-2008, com a documents annexes a les al·legacions al Projecte Tècnic per a la instal·lació d’una muntanya russa al Parc d’Atraccions del Tibidabo, aprovat inicialment el 21-11-2007 (full segellat per l’Ajuntament i full segellat pel Jutjat de Guàrdia núm.12)

doc.9 Fotos actuals de l’alzinar del Parc d’Atraccions del Tibidabo i descripció


http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=487019&idseccio_PK=1006&h=080228

MÉS INFORMACIÓ

Collserola està en un moment crític

Juli Fontoba Sogas

Vicepresident de SOS Tibidabo

Barcelona

S'està ordint una trama contra Collserola. Un cop constatat el total abandonament de la serra per part de l'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona als interessos especulatius, els membres de SOS Tibidabo, el col.lectiu Agudells Ecologistes en Acció i el consell consultiu del parc de Collserola, pel bé comú, ens veiem en la necessitat de ser escoltats. Collserola es troba en un moment crucial de la seva existència, i de retruc, de l'existència comuna. La seva conservació està del tot lligada a la salut de la població, tant física com mental. D'això depèn el futur de la nostra ciutat. I això ho hem de fer entre tots. Hem de conservar i fer conservar el magnífic llegat que representa Collserola per a les generacions futures. Aquesta responsabilitat no pot restar, de cap manera, només en mans dels polítics.

Els ciutadans han de donar la seva opinió, perquè els temes mediambientals són un exemple clar de la necessària participació de tothom. És necessari implicar-s'hi. L'ús del territori de la serra de Collserola ens porta a la constatació de la manera irresponsable amb què actua l'ajuntament, que dóna un exemple gens desitjable de gestió de la natura. Que serveixi d'exemple la tala del centenari alzinar del cim de Collserola per instal.lar-hi una gran muntanya russa. Som davant d'un consum desenfrenat contra natura d'aquells que només busquen l'interès econòmic. Totes les alertes són poques; hem de defensar Collserola de les excavadores, les motoserres, el ciment i certs equipaments. La societat científica està amb nosaltres, i el sentit comú també.

febrer 2008


Comentaris dels ciutadans i les entitats

Aquí podeu trobar els comentaris dels ciutadans i les entitats respecte a la necessitat de protegir la serra de Collserola, el Tibidabo i de què la gent està farta que els polítics posin els interessos econòmics per sobre dels ecològics.


Salvem el Tibidabo!

L’Ajuntament de Barcelona, malgrat la reiterada oposició ciutadana, ha aprovat inicialment el Projecte d’una nova Muntanya Russa al Parc d’Atraccions del Tibidabo, exposat al públic a l’Av.Diagonal 240 2n, BOP núm. 250 18.10.07, que suposa explanar més d’una hectàrea, cimentar 3.000 kg de formigó per cada una de les 109 potes de suport de l’atracció, de 35 m d’alt (10 pisos).

L’Ajuntament proposa aquesta obra per augmentar la “rendibilitat” del Parc d’Atraccions, que ara és municipal i no un negoci, o sia un bé públic amb funció social, mentre el Parlament de Catalunya discuteix la Declaració de Parc Natural, i quan el Govern ja ha inclós Collserola a la Xarxa Natura 2000, en una demostració d’incoherència. Aquesta no és la primera ni la ùltima obra que amenaça el bosc: per instal.lar el Pèndol es va arrassar un altre troç, i l’afluència no només no va augmentar sino que es van perdre 45.000 visitants l’any: un Parc d’Atraccions avançat hauría d’estar en un entorn més poblat amb accès en Metro. Preocupa la destrucció de Collserola gota a gota, una tala i una obra cada any, per tot el perímetre de l’Espai Natural: un dany irreversible al bosc que ha costat 100 anys regenerar i un increment de trànsil rodat que creen alarma social.

Si vols aturar aquest projecte, signa el manifest i envia-ho als teus amics/amigues i familiars. Gràcies.

http://www.collserolaparcnatural.org

Novembre 2007


Carta a l'alcalde de Barcelona, novembre 2007

Requeriment - amb la cronologia dels fets des del 1992 fins el 11.2007.


http://barcelonaldia.wordpress.com/

Posa't al dia, aquí trobarás notícies i comentaris, com per exemple aquest:

POLÍTICA MEDIAMBIENTAL?

No hi ha dubte que un dels elements que millor defineixen, avui, una política de progrés és la política medioambiental. No només pel que representa de respecte al medi per damunt dels interessos econòmics de caràcter particular, sinó perquè és a través d'aquestes polítiques que es garanteix un millor repartiment del benestar entre la població. I des de fa anys, massa anys, la política mediambiental de l'Ajuntament de Barcelona ha estat nefasta, o inexistent, amb l'agreujant de ridícules mostres de cursileria com aquell regal de llavors i torratxetes a totes les llars barcelonines. Un enorme cost per un resultat nul.

Però no cal que ho analitzem nosaltres, deixem que parli l'hemeroteca. Hem recollit alguns dels articles i notícies apareguts en els darrers dos anys, i el balanç és desolador. Està clar que la Regidora responsable (irresponsable?) d'aquesta àrea sempre troba algun indicador positiu per presentar com a exitosa la seva gestió, mentre que considera que el fracàs és responsabilitat de tots. Llegim-ho a:

Notícies sobre el Tibidabo a "Barcelona al Dia"

AVUI CONCENTRACIÓ: SALVEM EL TIBIDABO http://barcelonaldia.wordpress.com/2007/03/23/avui-concentracio-salvem-el-tibidabo/

"El còmplice silenci, la manca de resposta a les nombroses cartes i crides, per part dels màxims representant del PSC d'ERC i d'IC a l'Ajuntament, quan el que calia esperar d'ells, si més no és queplegats donessin exemple d'una veritable cultura cívica a través dels seus actes."

Defensa del Tibidabo http://barcelonaldia.wordpress.com/2007/01/23/defensa-del-tibidabo/

"El mandat de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, es caracteritza per la repressió dels moviments socials i per la tala d'arbres sans a Collserola per ampliar el parc d'atraccions del Tibidabo."

Salvem el Tibidabo http://barcelonaldia.wordpress.com/2006/12/01/salvem-el-tibidabo/

"No podem permetre que talin més arbres en benefici d'interessos particulars avalats per una manera molt particular d'entendre l'ecologisme de la regidora Imma Mayol i la resta del tripartit municipal."

PATRIMONI NATURAL EN PERILL. Alzinars del Tibidabo http://barcelonaldia.wordpress.com/2006/11/23/patrimoni-natural-en-perill-alzinars-del-tibidabo/

"¿Serà capaç, l'Ajuntament de Barcelona, de no buscar als boscos del Tibidabo un altre benefici que el purament cívic?"

Els veïns del Tibidabo denuncien represalies de l'Ajuntament http://barcelonaldia.wordpress.com/2007/02/26/els-veins-del-tibidabo-denuncien-represalies-de-lajuntament/

L'Ajuntament expulsa la Plataforma Cívica per la defensa de Collserola i l'Associació de Veïns del Cim del Tibidabo http://barcelonaldia.wordpress.com/2007/02/26/lajuntament-expulsa-la-plataforma-civica-per-la-defensa-de-collserola-i-lassociacio-de-veins-del-cim-del-tibidabo/

Abril 2007


Nota de premsa - 21 de març de 2007

En relació amb la urbanització del Parc d'atraccions del Tibidabo, de Collserola, volem manifestar el següent:

- L?imminent aprovació definitiva del Pla especial urbanistic de Concreció de l?ús i de les condicions d?edificació del Parc d?Atraccions del Tibidabo, per part del Govern Municipal d?esquerres, al proper Ple del divendres 23 de març.

- La negativa a participar, o delegar, d'en Carles Martí entre d?altres amb el càrrec de Cultura, en una taula rodona a l?Ateneu Barcelonès organitzada per la societat civil, (SOS Tibidabo i Plataforma Cívica en Defensa de Collserola), defugint així del imprescindible debat públic.

- La contesta de la ministra Cristina Narbona, informant-nos que ha tramès la nostra denuncia al Departament de Mediambient i Habitatge, sense que d?aquesta, com de la Fiscalia, en tinguem cap novetat.

- El còmplice silenci, la manca de resposta a les nombroses cartes i crides, per part dels màxims representant del PSC d'ERC i d'IC a l'Ajuntament, quan el que calia esperar d?ells, si més no és que plegats donessin exemple d?una veritable cultura cívica a través dels seus actes.

- L?expulsió de les entitats i plataformes de la taula de negociacions on l'Àrea d'Urbanisme s'encaparrà en imposar-se, tot trencant el consens cuitadà vers un futur parc d?atraccions respectuós i mediambientalment més sostenible, tirant així per terra l'imprescindible participació ciutadana.

- La manca de la preceptiva contesta a les nombroses al·legacions presentades, en termini i forma dirigides al alcalde Hereu,

Tot plegat, no fa més que evidenciar al nostre entendre i com a poc, les febleses d?una democràcia poc participada, i dominada pels interessos particulars.

Aquest cúmul de despropòsits, la pèrdua de l?alzinar centenari per la construcció del Pèndol, la manca de protecció futura del que queda amb l?amenaça de la gigantesca muntanya russa, la destrucció dels jardins d?en Rubió i Tudurí units al que ja s'ha devastat, constaten la malignitat d?aquest projecte.

Convidem tothom a participar activament en defensa dels boscos del Tibidabo, de Collserola, en defensa pròpia i de les futures generacions, en la concentració del divendres 23 de març a la Plaça de Sant Jaume a les 19.30 h, i en les properes accions contra aquest Pla, i a promoure l?apadrinament d?alzines, i el boicot actiu a un parc, gens respectuós ni amb el medi ni amb les persones que tant en depenemd?ell.

Quin millor lloc que el simbòlic cim de Collserola, a Barcelona, per implementar la creixent necessitat ciutadana d?encetar un nou diàleg entre la ciutat i la natura, amb el qual fer possible la noble aspiració ciutadana a contribuir amb aportacions com les nostres, encaminades a redreçar el devastador rumb que ha près el futur, a la lluita activa i comuna contra el canvi climàtic, a casa nostra?

SOS Tibidabo compte amb el suport de 24 entitats (inclosa la Federació d'Associacion de Veïns de Barcelona - FAVB), veïnals, ecologistes i/o culturals, i 6.500 signatures que presentarem al Síndic de Greuges.

Agraïm per endavant la vostra col·laboració per aprofundir el debat públic.

Barcelona 21 de març del 2007

SOS Tibidabo i Plataforma Cívica en Defensa de Collserola

Comunicat de premsa de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona - FAVB

El Tibidabo i els procesos participatius

S’ha anunciat als mitjans de comunicació la inauguració de la cota 500 del cim del Tibidabo. Aquesta inauguració es produeix quan als veïns i veïnes de la zona se’ls ha comunicat que es donava per acabat el procés participatiu, de forma unilateral per part de l’Ajuntament de Barcelona.

Des de la FAVB entenem que amb aquesta actuació l’Ajuntament de Barcelona torna a mostrar la seva consideració que els processos participatius són una cessió que graciosament rep la ciutadania i no un dret reconegut tant per la Constitució com per l’Estatut de Catalunya.

El recurs de les entitats implicades en aquest procés fallit a la Fiscalia de Medi Ambient del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i a d’altres organismes, pot ser interpretat en tot cas com una manifestació de la desconfiança creixent que una part significativa del moviment veïnal venim manifestant respecte de l’impacte real dels processos participatius i de la constatació que sovint, malgrat les al·legacions presentades, les propostes raonades i els esforços esmerçats, ens trobem confrontats a polítiques de fets consumats.

Ens sembla que el cim del Tibidabo, sigui quina sigui la seva qualificació urbanística, mereix una atenció especial ja que no podem obviar que es troba al mig de la serra de Collserola, el darrer pulmó verd de la ciutat, que es veu permanentment amenaçat des de tots els seus vessants per la urbanització creixent i que d’altra banda no acaba de rebre mai la tan reivindicada consideració de parc Natural, que podria significar una garantia de protecció.

La configuració que es faci del Parc d’Atraccions del Tibidabo, l’opció per una zona lúdica i a l’hora familiar o per un parc temàtic amb atraccions més “agressives” o adreçat fonamentalment cap al turisme pot representar un impacte excessiu vers el conjunt de la serra de Collserola.

Per tot això demanem :

Que es reobri el procés participatiu i es respecti el legítim dret de les entitats a demanar garanties de preservació quan pensen que les que ofereix l’Ajuntament no són suficients.

Que es mantingui el caràcter actual d’un Parc adreçat fonamentalment a la ciutadania de Barcelona i rodalies, amb caire d’ús escolar i familiar i on es doni prioritat a activitats que uneixin al caire recreatiu un element educatiu d’apropament, coneixement i respecte cap a la natura.

Que les atraccions que se situïn en el Parc en el futur siguin a més de respectuoses amb el medi, sostenibles des d'un punt de vista ecològic i energètic.

Que l’accés al Parc sigui a través de transport públic o col·lectiu i que es faci a través d’un bitllet integrat per tal d’incentivar l’ús del transport públic.

Barcelona, 7 de març de 2007


Comunicat de Premsa de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola i de l'Associació de Veïns del cim del Tibidabo

La Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola i l'Associació de Veïns del Cim del Tibidabo hem estat expulsats del procés participatiu que l'Ajuntament de Barcelona du a terme sobre el Pla especial dels usos i urbanisme del parc d'atraccions del Tibidabo, que actualment està pendent d'aprovació final després de rebre'n les al·legacions.

Aquesta expulsió ha estat conseqüència de les queixes que ambdues entitats vam presentar a la Fiscalia del Medi Ambient del Tribunal Superior de

Justícia de Catalunya, al Ministeri de Medi Ambient del Govern de l'Estat espanyol, i a la Unitat de Natura i Biodiversitat de la Unió Europea per les irregularitats en la remodelació del Parc d'Atraccions del Tibidabo. En l'escrit denunciàvem el següent:

Per tot plegat, entenem que l'Ajuntament de Barcelona utilitza les comissions participatives només per justificar el tràmit de la UE, que obliga a totes les institucions públiques a establir unes vies de participació a la societat civil en totes aquells projectes que afecten la societat.

25 de febrer 2007

Plataforma Civica per la Defensa de Collserola - http://www.Collserola.org
Associació de Veïns del Cim del Tibidabo.

http://www.Collserola.org/index_tibidabo.html


Escrits denúncia

a la Unió Europea, el Ministeri de Medi Ambient i a la Fiscalia de Medi Ambient

Febrer 2007


Carta al responsable d'urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona

Benvolgut senyor Fayos,

Estem molts sorpresos per la reacció de l'Ajuntament de Barcelona de treure'ns de la taula de negociació de les modificacions del Parc d'Atraccions del Tibidabo.

En primer lloc hem de dir que des del primer moment hem tingut molt clar el model de parc d'atraccions que creiem és el que correspon a un parc d'atraccions situat dins d'un parc natural i dins la Xarxa Natura 2000, de la Unió Europea. És un parc d'atraccions on totes les activitats i totes les construccions han de respectar, al màxim, el seu entorn. I és segur que hi ha maneres de fer-ho.

Diem NO rotundament a una gran muntanya russa i a l'ampliació de la zona d'aparcament de vehicles a motor, que per res no s'adapten al medi que els envolta. Ans al contrari, aquestes actuacions són perjudicials per aquest medi i tenen moltíssimes conseqüències negatives, tant per a la part vegetal com per a l'animal i quant a la mobilitat, que afectarien no només el parc d'atraccions sinó tota la serra de Collserola.

No és cap secret que a partir d'aquesta declaració d'intencions, algunes de les entitats de la Plataforma SOS Tibidabo varem decidir lluitar amb totes els mitjans al nostre abast, des de participar a la Taula de Negociacions amb l'Ajuntament, fins a presentar queixes a la Fiscalia, a la Comissió Europea i a la Ministra de Medi Ambient, per tal de convèncer l'Ajuntament que estava equivocat. I així ho varem declarar en una roda de premsa durant el mes de gener. Si la Fiscalia ha decidit tirar endavant la denúncia potser és que té motius per fer-ho.

Les àrees verdes de Barcelona són molt necessàries, segons es desprèn de l'últim Informe de Sostenibilitat de la Ciutat aparegut fa pocs dies. I la ciutat de Barcelona té "un suspens" en aquesta matèria i en transport públic.

No es pot tractar el Parc d'Atraccions del Tibidabo, tot i essent urbanitzable, com la resta de la ciutat, que principalment és ciment. El Parc d'Atraccions del Tibidabo i el cim de Collserola són llocs emblemàtics de Barcelona i han de ser tractats com a tals. No és de rebut que polítics vostres manifestin, recentment, que "ara hem acabat (d'urbanitzar) amb el mar, anem ara a (urbanitzar) la muntanya".

Cal que l'Ajuntament de Barcelona reflexioni. Barcelona no és una maqueta a la qual s'han d'anar afegint coses sense parar, i molt menys a la muntanya de Collserola; a poc a poc s'està convertint en un ciutat de fira.

La muntanya de Collserola és molt important per al benestar dels ciutadans, la muntanya és per passejar i per a un oci tranquil. Si considereu que la ciutat de Barcelona necessita una muntanya russa es podria posar en un altre lloc, per exemple al Fòrum; aquest està clarament desaprofitat i ja és ple de ciment.

Tenim una de les àrees verdes metropolitanes, que es preveu que esdevingui parc natural, més importants del món. Així ho heu anat demostrant tant els ajuntaments com la Generalitat, aquest darrers temps, treballant lentament per protegir-la, empesos per la inquietud ciutadana. No volem passos enrere sinó endavant.

De vegades la millor intervenció és "la no intervenció". Com va dir la Ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, "un desenvolupament que es basa en la destrucció del medi ambient no és tal desenvolupament".

Reiterem la nostra disposició a continuar participant en les taules de negociació, tenint en compte els requeriments mínims que us vam presentar, i voldríem que l'Ajuntament es manifestés en aquest sentit.

Volem que quedi clar que, en cap moment, ha estat una actuació en contra vostre, molt al contrari ja que considerem que sempre heu estat cordial, fins que vau declarar que segons l'Ajuntament aquest alzinar "es un jardí en sòl urbanitzable".

Salutacions,

Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola
Associació de Veïns del Cim del Tibidabo

Barcelona, 25 de febrer de 2007


Queixa de la PCDC per l'actuació del Consorci del Parc Collserola en el Pla del Tibidabo

4 de febrer de 2007

Sr. Marià Martí
director gerent del Consorci del Parc de Collserola

Senyor,

Els membres de la Plataforma Cívica per a la defensa de Collserola - PCDC - http://www.Collserola.org, volem manifestar-vos la nostra més enèrgica protesta per l'actitud de submissió que els representants del Consorci del Parc de Collserola han mantingut en les diferents reunions de participació del Pla especial urbanístic de concreció de l'ús i de les condicions d'edificació del parc d'atraccions del Tibidabo, davant de les propostes i les afirmacions que els representants de l'Ajuntament de Barcelona i de l'empresa Barcelona Regional han anat presentant.

Efectivament, durant la darrera reunió de Participació, del passat 22 de gener de 2007, vam argumentar que la zona on es vol instal·lar una nova atracció (muntanya russa) està delimitada per un espai protegit per Xarxa Natura 2000, sobre el qual qualsevol intervenció, per tant, tindrà impacte ambiental (tant pel soroll, la desforestació de la zona i l'augment de visitants com especialment per l'augment del trànsit de vehicles).

Arran de les nostres intervencions, hem de dir que ens han semblat una ofensa i una falta de respecte les declaracions dels senyors Alarcón i Lascurain, biòlegs, amb el suport del senyor Marc Monlleó, quan asseguraven que Collserola no era mereixedora de pertànyer a la xarxa europea Xarxa Natura 2000 i que a més aquest fet desvirtuava el conjunt de XN 2000. A més, aquestes persones tampoc no trobaven adequat que Collserola fos declarada Parc Natural, tal com s'està treballant des del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

D'altra banda, el senyor Alarcón va restar importància a l'incompliment de la carta d'Aalborg, a la que també la PCDC vam fer referència en el decurs de les reunions, tot i ser la persona que va signar-ne l'acord (segons ens va manifestar).

Mentre, el senyor Calafí (representant del Consorci en aquesta reunió) no va defensar en cap moment les decisions preses pel mateix Consorci (pel que fa a la declaració de Collserola com a parc natural i la seva inclusió dins la XN2000), sinó que ben al contrari donava total suport a l'Ajuntament en aquest projecte d'urbanització d'una part de Collserola, com si es tractés d'un projecte propi, projecte que entenem afecta molt negativament espais que el Consorci del Parc de Collserola ha de protegir.

Pel que sabem el Consorci va emetre, el 18 de gener de 2006, al menys un informe previ favorable a aquest projecte sense que això s'expliqués a la Comissió Especial de Temes Urbanístics del Consell Consultiu del Consorci de Collserola, ni tampoc en cap de les dues sessions del propi Consell Consultiu.

Finalment, volem manifestar-vos el nostre desencís com a entitat cívica que lluita per preservar Collserola, atès que treballem en la mateixa línia que la que hauria de dur l'òrgan gestor del parc i, tanmateix, les nostres aportacions i propostes sempre són considerades de manera negativa.

Per tant reiterem el nostre desacord en la gestió que el Consorci del Parc de Collserola està duent a terme en relació amb el Pla especial urbanístic de concreció de l'ús i de les condicions d'edificació del parc d'Atraccions del Tibidabo.

Salutacions.

Esther AM
Josep M. MS

Carme RB

Membres de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola

pcdcollserola_a_moviments.net
http://www.Collserola.org


Al·legacions presentades per la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola

Escrit presentat el 22.01.2007


Barcelona, a 21 de gener 2007

Comunicat als mitjans de comunicació

El passat 26/11/06 en protesta per la tala dels arbres (un centenar d’exemplars pel capbaix), que va suposar la instal·lació de “El Pèndol” i la de les noves guixetes, junt a l’AV del Cim del Tibidabo, el Col·lectiu Agudells i La Plataforma Cívica en defensa de Collserola ens manifestàrem aquell diumenge. Volíem alertar la ciutadania de l’arbitrarietat de com s’estaven fent les coses al parc del Tibidabo, també del que suposarà la instal·lació de la nova muntanya russa.

Tot just per sobre el descarnat talús que encercla “El Pèndol”, dins el recinte del parc d’atraccions. Amb una pancarta que diu “Collserola vol ser Parc Natural”, quatre activistes s’encadenaren a una alzina. L’acció va durar una mitja hora. La resta de manifestants des de l’exterior els donàvem suport, cridant consignes com “ No, no, no, a l’especulació!” etc. I exhibint pancartes com la que duia el lema: “Cal respectar la integritat natural de Collserola.”

Els activistes es van desencadenar voluntàriament, no calgué la intervenció de la dotzena de Mossos que van comparèixer a l’acte.

Entre les moltes accions que hem organitzat en defensa dels boscos del Tibidabo, encaminades a denunciar la sobtada desaparició d’un tros d’alzinar per ubicar-hi una nova atracció i aturar la devastació. Fruit de la del passat 26/11/06 alguns activistes ( de moment tres), han estat citats davant el Jutjat d’Instrucció n.13, sota l’acusació de “desordre públic”. La cita és pel proper dia 6/2/07 a les 10 h. Pg. Lluís Companys, 1-5.

Per altre banda, recordem que ens trobem en el darrer tram del procés d’al·legacions, al Pla Especial Urbanístic de concreció de l’ús i de les condicions d’edificació del Parc d’Atraccions del Tibidabo, del que depèn entre altres el futur d’aquests alzinars barcelonins. Som intentant obrir una escletxa, en les possibilitats de participació real, intentant palesar el sentit comú i que aquest Ajuntament, redreci la deriva que han pres els afers al cim de Collserola, al Tibidabo.

No és doncs el millor moment. Ni la criminalització, ni l’intimidació, ni les represàlies a les que som sotmesos, són la millor manera de mostrar la voluntat política de diàleg amb la societat civil, ans al contrari, és perseguida la corresponsabilitat, el compromís social, vers el be comú, vers la sostenibilitat.

Per tal de donar suport als companys, el proper dissabte 27 de gener convoquem una manifestació, de Canaletes a Pça. St. Jaume, a les 18h.

Fem una crida ciutadana a participar a la manifestació en suport dels companys encausats i dels alzinars del Tibidabo.

Esperant que aquesta exposició de fets tingui el ressò que pensem que es mereix.

AV del Cim del Tibidabo,

Col·lectiu Agudells – Ecologistes en Acció. Catalunya

Plataforma Cívica en defensa de Collserola

Contactes: Juli Fontoba, portaveu del Col·lectiu Agudells i encausat. tlfs.93 434 02 68 i 609886729.

agudells_a_hotmail.com


Carta d'un ciutadà

El bosc és vida, reserva de biodiversitat, racó de pau i de lleure, restaurador de l'aire i inspirador de l'esperit. Se suposa que un parc d'atraccions ha de ser un lloc divertit. Què trobeu de divertit en destruir la vida? com penseu atreure ningú matant arbres, desnonant fauna i ferint ecosistemes? Quina falta fa carregar el feble ecosistema que resisteix tant a la vora de ciutat amb encara més pressió de trànsit i visitants? No se suposa que ja no és un parc de propietat privada? No se suposa que està en mans de l'administració que ha de vetllar pel bé públic? Doncs quina falta us fa l'avarícia d'incrementar els visitants? Perquè no sou capaços de felicitar-vos de l'entorn on esteu i el destruiu esperant vendre més entrades? Perquè sempre voleu més i mai voleu millor ?

No en teniu cap dret. No sou ningú per matar arbres que durant dotzenes o centenars d'anys s'han anat fent grans sense fer mal a ningú, regalant ombra, oxígen i vida a la fauna del voltant, inclosos nosaltres. Collserola ja és prou atractiva sense les vostres maniobres. Com podeu carregar-vos l'emoció d'una muntanya viva per construir una absurda muntanya russa? Els mateixos dirigents que s'omplen la boca de bones paraules no veuen més enllà quan els toca decidir la qüestió més òbvia.

Treballeu per fer de Collserola Parc Natural d'una vegada, per protegir la Xarxa Natura 2000, que inclou Collserola. El Tibidabo mereix la protecció que li heunegat durant tant de temps. No feu mal als èssers vius que no en tenen cap culpa, ni als humans que us paguem el sou sense cap ganes que ens expolieu del poc que ens queda per gaudir.

Deixeu de creure que el desenvolupament vol dir moure més gent, gastar més diners, obtenir més beneficis, cremar més petroli, i embrutar més el món de ciment i formigó. Desenvolupeu el senti crític, l'amor per la vida, el respecte al medi ambient i l'honestetat, no el nombre de visitants i l'acumulació de banalitats entretenidores.

L'administració pública hauria de donar exemple per comptes de fer la vista grossa als seus propis vicis. Si quan la fira del Tibidado era privada no la deixaven expandir-se a costa del medi natural, ara feu el favor de donar exemple (per exemple tancant la circulació motoritzada privada i deixant només accés per transport públic o no motoritzat). Els roures, els pins i les alzines no baixen a la ronda de dalt a emprenyar els cotxes; feu el favor de no tallar arbres per fer llocals cotxes i la gent que els omple. Oblideu-vos de cap ampliació de zones d'aparcament. Massa que n'hi ha i malaguanyat terreny que ocupa.

Requalifiqueu els terrenys boscosos com a forestals i no urbans. Ens fan molta més falta boscos que carrers.

La voluntat d'ampliar el nombre de visitants al parc d'atraccions provocarà irremeiablement més contaminació acústica, lumínica, atmosfèrica, atropellaments de fauna, destrossa de vegetació, risc d'incendis, etc.

El parc del Tibidabo és al cim i el cim de Collserola, i no simplement el parc d'atraccions de Barcelona.

Salvem Collserola!

XDF - 1 de gener de 2007


Manifest

No més devastació als boscos del Tibidabo.

Col·lectiu Agudells

Si Barcelona compta amb un santuari veritablement de tots, en el cim del Tibidabo, aquest és el santuari natural que representen els seus boscos seculars, enlairats alzinars representants dels boscos barcelonins, únics a solana. Segles enrera, aquests s´extenien pel pla de Barcelona.

Avui són amenaçats tot per fer del cim un nou temple, en aquest cas venerador duna forma esbiaixada i devastadora dentendre lesbarjo.

Aquests boscos de la muntanya màgica, el Tibidabo, són centenaris i van ser definits pels biòlegs de gran interès natural, atès el seu veïnatge a la Reserva Integral de la Font Groga.

És molt de lamentar, tot i comptar amb lagenda 21, el menyspreu que re­pre­senta la projectada instal·lació datraccions en el sí daquest representatiu alzinar barceloní, i més que el dugui a terme el mateix ajuntament de Barcelona, quan el que calia esperar és que en ser ja de titularitat pública, fossin alliberats i passessin a ser gestionats pel Parc de Collserola.

Fer aquesta destrossa pot ser legal, però no ètic i per suposat que res té a veure amb la màgia, la veritable màgia que entranya el bosc.

Lempresa semipública BSM (Barcelona Serveis Municipals), a qui sha donat la gestió del parc datraccions, ens presenta un projecte del tot lesiu per aquests alzinars que no coneix altre interès que leconòmic, ja que hem pogut comprovar com les tasques per instal·lar la nova i flamant atracció, el Pèndol, ha acabat devastant, sense cap mirament, aquell tros de bosc sense que ni tan sols el Pla estigués aprovat. Aquest és el pa que ens donen.

La projectada macromuntanya russa ens sembla del tot contradictòria amb els nous reptes mediambientals, amb la inequívoca convicció que un alzinar entranya en el seu si tot un ecosistema, una font de coneixements encara per descobrir i una font daire pur, de salut.

Senyors gestors del comú, repensin-ho; aquest no és el millor diàleg entre la ciutat i la natura, ni la millor manera de fer pedagogia de la sostenibilitat, de donar mostres vers la ciutadania dun veritable civisme.

És responsabilitat de tots i cada un dels ciutadans, també dels barcelonins, llegar aquests boscos a les futures generacions, si més no com ens els vam trobar.

Veuríem del tot imperdonable que les alzines centenàries segueixin deixant pas, inexplicablement, a les noves atraccions i al ciment. Tot per un tipus desbarjo que de cap manera no encaixa amb el Parc Natural de Collserola i que per res sadiu amb la seva preservació (exportant la pressió urbana, massificada més enllà del propi parc datraccions), ni amb la pedagogia que del tot sescau per una veritable cultura cívica.

Sobta sobremanera que fos el màxim responsable municipal, que alhora sustentava la presidència del Consorci del Parc de Collserola, qui afirmés en el butlletí del parc: Collserola ens ofereix loportunitat de no deixar-nos dur per una inèrcia històrica de destrucció del nostre entorn mes immediat. Ben al contrari, hem de reconstruir i regenerar tot aquest patrimoni ecològic mitjançant un diàleg entre la ciutat i lespai natural. Afirmació que sens dubte subscriu la majoria de la ciutadania. Mentre vèiem publicat això, en algun despatx de la mateixa casa (lAjuntament de Barcelona) sanava dissenyant un altre tipus de diàleg, molt allunyat daquests que proclama lex-alcalde Clos.

Potser que lAjuntament iniciés aquest nou diàleg en el seu si, ja que res sensenya o saprèn suficientment bé si no és amb lexemple.

No entendríem que els negocis particulars avortessin les nobles aspiracions a participar activament en un millor esdevenir per un món comú, equitatiu, veritablement humà que faci possible els principis que regeixen les interaccions entre la natura i la col·lectivitat humana. Les nostres preocupacions vers la preservació del medi ambient, vers una societat sostenible i socialment justa racional i senzilla, sense luxos innecessaris ni excessos, xoca amb aquells negocis que no venen acompanyats duna ètica dels medis i les finalitats, de un codi de conducta honorable.

LAjuntament de Barcelona serà capaç de no cercar en els boscos del Tibidabo altre benefici que el purament cívic? de no esperar cap profit material immediat prioritzant la conservació integral daquests boscos, fent així factible que la nostra estimada ciutat contribueixi junt a daltres col·lectivitats, a la conservació daquella part del patrimoni natural de la Humanitat de la que el Govern de la ciutat nés el principal garant a la lluita global contra el canvi climàtic.

CONSERVEM ELS ALZINARS DEL TIBIDABO !!! Prioritzem una autentica educació mediambiental. Lluitem contra el canvi climàtic. Apostem plegats per un futur sostenible .

Fem una crida a tota la ciutadania a defensar activament el patrimoni natural, en aquest cas ja del comú, protestes, escrits, accions i fins i tot a promoure el boicot a un Parc de tan devastadores atraccions.

*Col·lectiu Agudells - Ecologistes en Acció. Catalunya. *

*Entitat que presideix la Comissió Especial dUrbanisme del Consell Consultiu del Consorci del Parc Collserola. *

*agudells_a_hotmail.com.

18 de novembre del 2006.


Visita al cim del Tibidabo 18.11.2006 de les entitats i veïns amb l'Administració

Resum (v1) de la reunió al cim del Tibidabo 18.11.2006

Aquest matí hem visitat el parc d'atraccions després que els tècnics de l'Ajuntament de Barcelona ens hi convoquessin.

La visita està relacionada amb el Pla especial d'ordenació del cim de Collserola.

Per part de l'Ajuntament hi assistiren l'arquitecta en cap del projecte, el cap de Parcs i Jardins, el biòleg contractat i la directora-gerent del Parc.

Per part del Consorci hi assistiren en Joaquim Calafi, arquitecte.

Per part de les entitats hi han assistit (i perdoneu si em deixò algú: la Carme R. (Via Verda i PCDC), Pilar N. (el Senglar Verd - Vallvidrera i PCDC), Esther A. (FAVB i PCDC), Juli Fontoba (Col·lectiu Agudells) i diverses persones del col·lectiu i de la Associacio de Veïns del Cim deCollserola i Jo mateix Josep M. S. (Alnus i PCDC) i PCDC, uf... espero no haver-me deixat a ningú.

La visita tenia un altre to comparada amb la passada reunió a Urbanisme. Segurament les manifestacions i entrevistes als mitjans de comunicació han contribuït a què els de l'Ajuntament estiguessin bastant més relaxats i col·laboradors. Hem vist tot el que volien fer en una visita pel Parc; després en un local del mateix Parc ens han passat un curt audiovisual, res a veure amb el d'Urbanisme, i hem discutit directament els temes mes punyens com la "muntanya russa", tallada d'arbres, reestructuració d'instal·lacions, ampliació del pàrquing i futurs projectes, així com la requalificació dels boscos que estan mes enllà de la carretera.

Val a dir que el taranna de l'Ajuntament, tal com he esmentat abans ha canviat bastant. Els veïns de l'associació han estat bastant combatius comandats per la Pil.. En Juli Fontoba també i ha estat bastant didàctic. Després que parlessin l'arquitecte en cap, el biòleg i la gerent del Parc, s'ha arribat a obrir un diàleg que pot ésser positiu de cara a la nostra causa: els técnics de l'Ajuntament proposaran als responsables de les àrees afectades (Urbanisme, Director del Parc i Medi Ambient) una comisió de treball formada per tècnics de l'Ajuntament i les diverses associacions per resoldre els temes conflictius i arribar a acords.

Els tècnics sembla que renuncien a ampliar el pàrquing, a posar més atraccions (l'última serà la muntanya russa), tema aquest a discutir en la futura Comissió. També requalificaran els boscos de més enllà de la carretera 7PA com assimilats a 27, es potenciarà el transport públic, bàsicament funiculars i es restringirà el trànsit de vehicles particulars, no es deixarà aparcar com ara on vulgui la gent. Renuncien també a créixer en l'afluència de visitans ilimitada i bàsicament ens escoltaran; això sí, consideren que primer s'ha d'aprovar, per part dels polítics, el Pla especial de reforma del cim de Collserola. Això serà imminent (màxim un mes) i després entrarem a discutir el Pla director de la reforma del Parc d'Atraccions mitjançant el ja esmentat Comité de Treball (si els politics ho aproven).

Nosaltres (les associacions) els hem dit que fins ara ho han fet molt malament fent-ho tot per fets consumats, que no ens refiem gaire de l'aprovació del Pla especial i que en principi estem en desacord amb aquest Pla especial. Però amb el que sí estem d'acord és en crear aquesta comissió de treball conjunta per crear un Pla director correcte i el menys intervencionista possible amb el medi ambient i que de la muntanya russa ja se'n poden oblidar.

Be per resumir diré el següent:

*No estem conformes en el Pla especial de reforma del Cim de Collserola, per la manera com s'ha dut fins ara.

*Sí a crear la Comissió de Treball per elaborar el Pla director del Parc d'Atraccions i al diàleg.

*Les mobilitzacions han de seguir fins que l'Ajuntament es comprometi a un diàleg seriós i a renunciar al seu projecte inicial d'expansió del Parc d'Atraccions en atraccions i nombre de visitans.

J.M. S.

___________________

Resum (v2) de la reunió al cim del Tibidabo 18.11.2006

Tema: Pla especial i Pla director del Cim del Tibidabo

Ajuntament de Barcelona: Ricard Fayos - Gerència Urbanisme
Consorci del Parc de Collserola: Joaquim Calafi
Parc del Tibidabo (PATSA): Directora del Parc Rosa Ortiz
Biòleg: Sr. Lascurain
Comissió dUrbanisme del Consorci del Parc: Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola i Consorci
Associació de Veïns del Cim del Tibidabo
Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola

Antecedents

El PGM de 1976 va qualificar el Tibidabo com a sol urbà dequipaments i ja va réconeixer el valor de la serra de Collserola. El Pla Especial de Collserola de 1986 (PEPCO) va fixar la seva atenció en els valors naturals i va delimitar unes zones PEIN d interès natural a Collserola però normativament està sotmès al PGM, pla de caire urbanístic. Hi han moltes illes urbanes dintre el Parc, el Parc del Tibidabo és una delles. Sha treballat durant aquests anys en els sectors urbans situats dintre el Parc de Collserola per suavitzar el seu impacte però no sempre sha aconseguit.

Durant els anys 90 es crea un pla específic pel Cim del Tibidabo que és un pla dequipaments destinat a Parc dAtraccions (PA) aprofitant el ja existent.

El Parc dAtraccions havia estat de titularitat privada i es va anar degradant. Finalment va entrar en subhasta, a finals dels anys 90, a la qual va entrar lAjuntament de Barcelona i va comprar. Altres empreses privades van impugnar aquesta subhasta i van litigar amb lAjuntament. Per tal de garantir la titularitat pública es va crear una legislació específica.

Una vegada el Parc del Tibidabo passa a mans públiques, lAjuntament dóna la seva gestió a una empresa municipal BSM que anomena una gestora del Parc, PATSA, que té com objectiu garantir la rentabilitat mitjançant una gestió i actualització de les antigües instal.lacions. LAjuntament assumeix així la gestió del Tibidabo com un patrimoni de la ciutat.

Quins són els plans dactuació de lAjuntament respecte al Parc?

En primer lloc laprovació duna modificació mitjançant un Pla Especial amb un Pla Director anexe que el desenvolupa que lAjuntament vol aprovar abans de finalitzar el mes de novembre. Quan es disposi de lestudi ambiental i lestudi de mobilitat es podrà aprovar el Pla Especial. PATSA encarrega la redacció del Pla Director que defineix a mig termini el futur del Parc, el treballen un grup de professionals entre els que es troba Dani Freixas i Lali Bosch.

En què consisteixen aquestes modificacions?

Actuacions fetes abans inclús daprovar-se el Pla Especial mitjançant aprovació directa:

-Nova atracció del pèndol que ha suposat arrassar zona de bosc, el Consorci del Parc de Collserola no ha donat cap permís per aquesta tala.

-Remodelació de les taquilles dentrada al Parc en front als pàrquings, obres que també han suposat pèrdua de bosc amb permís de Parcs i Jardins de Barcelona

Actuacions futures

- Obertura al públic de la ciutat, sense passar per taquilles del que es denomina cota 500, arran de la plaça del Tibidabo i plaça central del parc.

- Creació duna nova atracció, muntanya russa amb un recorregut de 700 m que suposaria la destrucció de zona de bosc. La resta datraccions quedarà acotada amb entrada de pagament.

- Creació dun edifici totalment soterrat per lleure i educació dels nens, anomenat La Llodriguera.

Les actuacions abans esmentades es trobaràn dins duna zona anomenada Ingenium.

- Els edificis històrics es tiraràn a terra i seràn substituits per nous edificis coverts amb gespa fins tocar la pared del Sagrat Cor

Queda per veure lInforme de Mobilitat que haurà de donar resposta als greus problemas daccesibilitat que es plantejaràn.

Què reconeix lAjuntament?

LAjuntament és conscient de que aquest Parc dAtraccions té unes particularitats molt especials i unes limitacions per la seva situació dins el Parc de Collserola, las seves mides i impossibilitat dexpansió i uns condicionaments daccesibilitat per carretera que impedeixen una afluencia massiva de persones, per tant la seva explotació econòmica té un límit.

Que el procès de participació de la ciutadania sha de millorar i fer-ho més proper, a tal fi lAjuntament es compromet a què una vegada aprovat el Pla Especial i es començi a desenvolupar el Pla Director, els tècnics recomanaràn als polítics que incloguin a la Comissió de Treball una representació de la societat civil representada per la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola i lAssociació de Veïns del Cim del Tibidabo així com daltres que puguin estar interessades.

Que PATSA ha treballat pel seu compte fins ara i sense visió de conjunt i ha construit atraccions sense esperar laprovació del Pla Especial i que shan de coordinar millor, Ajuntament, PATSA, Consorci del Parc, i representació ciutadana.

Què promet lAjuntament?

- Que en unes àrees annexes al Parc, dins el Pla Especial amb qualificació dequipaments, vessant Vallès i vessant Barcelona no es construirà.

Aquestes zones més enllà de la carretera daccès que ara són 7PA i que no es desenvouparan segons lAjuntament, junt amb daltres al costat de les taquilles, haurian de passar a la qualificació 27 zona forestal.

- Que estudiaràn molt a fons el tema de la mobilitat, ja que el Cim i el Parc del Tibidabo no admeten més trànsit rodat del que hi ha actualment. Que sestudiarà la via del transport públic, de fet sestà estudiant la possibilitat de adaptar el Funicular per transportar 1500 persones lhora i no 720 com ara.

- Que ens han promés la creació de Comisions de Treball conjunt ajuntament/societat civil per participar en la redacció del Pla Director.

- Que no sampliarà cap pàrquing.

Què pensen els veïns del Tibidabo i la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola?

- Que la informació de lAjuntament ha darribar abans de que es facin les coses i demanen participació en les decisions. Ni els veïns ni la Plataforma, que forma part de la Comissió dUrbanisme del Consorci del Parc de Collserola van ser informats de la construcció del Pèndol, una de les noves atraccions.

- La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola i el Col.lectiu Agudellls ha participat en reunions previes amb Urbanisme per tal dexposar els seus punts de vista i la seva preocupació per aquest Pla Director. Més endavant els veïns del Cim del Tibidabo recolsats per la PCDC shan manifestat al carrer i pensen que la participació promesa a partir dara no els hi han regalat sinò que la han guanyat fent mobilitzacions al carrer.

- Demanen una còpia del Pla Director que per el moment no els hi volen donar al.legant que no és definitiva ni oficial ja que el Pla Especial encara no està aprovat, però de fet existeix i ha estat mostrat amb un Power Point a la reunió davui.

- Demanen als polítics responsables: Regidora dUrbanisme de Barcelona, Assumpta Escarp, Regidora del Districte Sarriá Sant Gervasi, Kathy Carreras, Regidor Director del Parc del Tibidabo, Carles Martí, que no saprovi el Pla Especial i no es tiri endavant el Pla Director fins que no és comprometin a crear la Comissió de Treball Mixta ajuntament/societat civil tal com sha comentat a la reunió davui,. Que es faci públic aquest Pla Director i es passi a totes les associacions de veïns de Barcelona escoltant les seves opinions.

- No volen atraccions noves, consideren que el Parc del Tibidabo no és un parc datraccions, i a més sha de retallar el bosc, sense tenir en compte ni tan sols la Norma Granada que obliga a conservar i replantar. Es produiria una contaminació acústica i llumínica important. Lanidament danimals salvatges patiria molt.

- Que les àrees que lAjuntament diu que no es construiràn passin a requalificar-se com forestals, zones 27

- TRANSPORT PÚBLIC: Que sestudïi laccès al Tibidabo amb transport públic i no amb transport privat, mitjançant la renovació de lantic funicular amb tarifa integrada, la qual cosa suposaria una rentabilització del transport públic. No volen que es construeixi cap pàrquing més amb destrucció de bosc de contiguïtat amb àrea PEIN, ni samplii lactual.

- ACCESIBILITAT: Que no veuen que el Pla Director tingui previsions sobre laugment dafluència de públic i això es contradiu amb la idea de les adminstracions públiques de que no volen que lafluéncia creixi descontroladament. Ës perillòs pels centenars de ciclistes que circulen per la carretera una afluència de trànsit, a més cada vegada es celebren més maratons.

- Que la creació del centre desbarjo i educació La Llodrigera per nens és contradiu amb la creació de la muntanya russa.

- Que el risc dincendis a Collserola és molt alt i no hi ha cap estudi en quant al perill que suposaria lafluència massiva de públic i que la futura muntanya russa pot crear encara més perill dincendi.

- Que lestudi mediambiental en el què sha basat el Pla Director no té en compte lentorn de Collserola declarat Xarxa Natura de la Unió Europea. Un model de Parc molt més integrat al medi sería molt més adient.

- Que a qualsevol país dEuropa, un parc ciutadà integrat dintre un Parc Natural es gestionaria amb moltíssima cura.

I per acabar que sestableixi un nou diàleg entre la ciutat i la natura, i aquí justament a les actuacions dins el Parc del Tibidabo és on es pot demostrar com les administracions estableixen aquest nou model de diàleg que la ciutadania ja té assumit.

Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola

Associació de Veïns del cim del Tibidabo.

P. N.


Comunicat de premsa sobre el cim de Collserola, el Tibidabo.

Els veïns i veïnes del Cim del Tibidabo, amb el suport de la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola, manifesten el seu desacord i lluiten per impedir una nova i masiva tala darbres, la tercera en els darrers mesos, i que està prevista per la substitució de la muntanya russa, i lampliació del parc datraccions.

Les anteriors tales darbres es produïren amb la finalitat dinstal·lar una altre nova atracció, el pèndol, i un nou accés amb taquilles a linterior del Parc, tot això a esquenes dels veïns i de les entitats, que reclamaven informació a lAjuntament i al Consorci del Parc de Collserola.

Tampoc trobem procedent ni coherent la també projectada ampliació de laparcament doncs aquesta es una opció que estimularà la utilització del transport privat en lloc dampliar i fomentar el transport públic per accedir a una àrea dun important valor ecològic en un entorn urbà molt saturat.

Reclamem pel Cim del Tibidabo, el punt més alt de la serra de Collserola, una major protecció i tracte, en consonància amb el grau de protecció que ha assolit bona part de lespai natural del qual en forma part, espai integrat en la Xarxa Natura 2000 (xarxa despais naturals per garantir la biodiversitat).

Tal vegada considerem incompatible la massificació de persones i vehicles a aquest indret que aspira, amb el suport dun sector molt important de la societat, a ser declarat Parc Natural.

Ampliació del parc d'atraccions i del pàrquing del Tibidabo

Els veïns i veïnes del Cim del Tibidabo junt amb la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola manifesten el seu desacord i lluiten per impedir una nova i masiva tala darbres , la tercera en els darrers mesos, i que està prevista per la substitució de la muntanya russa, i lampliació del parc datraccions.

Les anteriors tales darbres es van produir amb la finalitat d instal·lar una altre nova atracció, el pèndol, i un nou accés amb taquilles a linterior del Parc sense escoltar l'opinió de veïns ni entitats.

És un projecte expansiu i molt agressiu amb l'ecosistema actual del cim de Collserola. Alhora, entenem que té un caire especulatiu, d'esquena als valors de la natura.

L'Ajuntament vol donar un caire totalment publicitari amb una política d'aparador a la futura modificació del parc que comportaria el següent:

· Incrementar les atraccions, cosa que comportarà haver de talar bosc i fer moviments de terres per instal·lar-hi les noves atraccions. Val a dir que a hores d'ara aquestes destrosses ja han començat, sense que tinguem coneixement que el Consorci de Collserola n'hagi donat el vistiplau.

Podrà comportar cedir la gestió del parc a una empresa privada, un cop hagin acabat les reformes amb diners públics, per tal que n'exploti les instal·lacions.

Una important zona boscosa, que actualment no és accesible i per tant es manté en molt bon estat, es reformarà per fer-hi un parc temàtic accessible als visitants. Amb això, els canvis que patirà aquesta zona en malmetran el valor natural.

Finalment, estem en contra que totes aquestes reformes es facin a través d'un Pla especial que s'anomena Planejament derivat i que inclou 93.630 m2 del Parc del Tibidabo, pràcticament el 75 % de la seva superfície total, i que no sapiguem hores d'ara en què consistirà.

Un salt important en el nombre de visitants, ja que es preveu que s'incrementin els actuals 400.000 fins als 800.000 visitants per any. Aixòsuposarà haver d'ampliar la zona d'aparcament del Parc d'Atraccions (que ja estan fent), haver de destruir una zona boscosa per construir-lo, amb el consegüent augment de la contaminació tant atmosfèrica, com sonora i lumínica, i els atropellaments de fauna per l'increment del nombre de vehicles. Es una opció que estimularà la utilització del transport privat en lloc dampliar i fomentar el transport públic per accedir a una àrea dun important valor ecològic en un entorn urbà molt saturat.

Reclamem pel Cim del Tibidabo, el punt més alt de la serra de Collserola, una major protecció i tracte, en consonància amb el grau de protecció que ha assolit bona part de lespai natural del qual en forma part, espai integrat en la Xarxa Natura 2000 (xarxa despais naturals per garantir la biodiversitat) i que aspira en la present legislatura a ser declarada Parc Natural.

Barcelona, novembre de 2006


Els veïns del Cim del Tibidabo ens hem constituït en Associació per intentar aturar els atemptats en contra del medi ambient que sestan perpetrant en el nostre entorn natural.

A la vista de les irregularitats requerim:

Que Collserola sigui declarat Parc Natural.

Que la direcció del Parc dAtraccions, en els seus projectes dampliació del mateix, tingui en compte que no sha de destruir el medi natural.

Que, com ha dit la Ministra del Medi Ambient, Cristina Narbona, un desenvolupament que es basa en la destrucció del medi ambient, no es tal desenvolupament.

Que el Consorci de Collserola deixi de donar permisos al Parc dAtraccions per talar centenars darbres (preciosos roures, pins i alzines) centenaris i sans.

Que al igual que passava quan era duna societat privada, no es permeti tallar ni un sol arbre en el Parc dAtraccions ni en el seu entorn.

Que els terrenys boscosos, propietat del Parc dAtraccions, siguin declarats equipament forestal per comptes durbà.

Que no sampliï laparcament del Parc dAtraccions i que aquests diners sinverteixin en incrementar el transport públic a la muntanya i que aquest transport públic estigui integrat en la Xarxa Metropolitana.

Que es conscienciï als visitants del Parc de la necessitat dagafar el transport públic, com un al·licient més de laventura de pujar a la Muntanya Màgica.

Conscients de que els boscos del Tibidabo són el pulmó de Barcelona, demanem la col·laboració de tots els seus ciutadans en aquesta reivindicació i convoquem a tots els amants de la natura que vinguin el diumenge a les 11.30 a la concentració de protesta davant de laparcament del Parc dAtraccions.

Moltes gràcies

Barcelona, Tardor 2006


Alzinars del Tibidabo en perill

Prop de ser declarada Collserola Parc Natural, i de fa un parell d'anys sent de titularitat publica, el seu emblemàtic cim, el Tibidabo; crèiem arribat el moment que l'Ajuntament de Barcelona cedis els seus boscos a als gestors del parc de Collserola, i els requalificaria passant-los de sol urbà, de zona d'equipaments a forestal. A petició nostra el Consell Consultiu del Parc de Collserola del que formem part, va acordar l'estiu passat, fer arribar aquesta sol·licitud a l'ajuntament sense que aquest donés cap resposta. L'ajuntament, lluny de satisfer tan justa aspiració conservacionìsta, s'apressà a presentar un projecte del tot lesiu per aquests alzinars del cim de Collserola, l'empresa semi-pública a qui s'ha donat la gestió del parc d'atraccions no coneix altre interès que l'econòmic.

Tot i que el projecte definitiu no és encara aprovat, les alzines centenàries han començat inexplicablement a deixar pas a lesnoves atraccions. Tot per un tipus 'd'esbarjo' que de cap manera no encaixa amb el Parc Natural de Collserola, que per res s'adiu amb la seva preservació, ni amb la pedagogia que del tot s'escau per una veritable cultura cívica.

És del tot reprovable aquesta política de fets consumats, aquesta impunitat és la mateixa que ha dut l'Ajuntament de Barcelona a asfaltar un tram de la carretera de les Aigües sense ni tant sols avisar el consorci de Collserola.

Sobta sobremanera que sigui el mateix màxim responsable, l'alcalde Clos, paladí del civisme, el que alhora sustenta la presidència del Consorci del Parc de Collserola, que actui amb aquest menyspreu vers els valors naturals que ens sustenten, amb l'agreujant de que permet el vandalisme mes devastador allunyant-se del tot (de la millor forma de fer pedagogia), de donar exemple de veritable civisme. Mentre, el polític gosa afirmar en el butlletí del parc de Collserola: "Collserola ens ofereix l'oportunitat de no deixar-nos dur per una inèrcia històrica de destrucció del nostre entorn mes immediat. Ben al contrari, hem de reconstruir i regenerar tot aquest patrimoni ecològic mitjançant un diàleg entre la ciutat i l'espai natural." A quin tipus de diàleg es referirà? No podem entendre tanta falsedat, per la salut col·lectiva, davant de la mentida, fins i tot davant la il·legalitat, davant la devastació, cal retrobar la capacitat d'indignació.

No estem disposats a que els negocis particulars avortin les nobles aspiracions, a participar activament en un millor esdevenir per un mon comú, equitatiu, veritablement humà que faci possible els principis que regeixen les interaccions entre la natura i la col·lectivitat humana. Les nostres preocupacions vers la preservació del medi ambient, vers una societatsostenible i socialment justa racional i senzilla xoca amb aquells negocis que no venen acompanyats d'una ètica dels medis i les finalitats d'un codi de conducte honorable.

Juli FS

Membre del Col·lectiu Agudells en el Consell Consultiu del Parc de Collserola

Juliol 2006


Ampliació de les atraccions i del pàrquing del Tibidabo

El dia 1.03.2006 la Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya va aprovar definitivament la modificació del Pla general metropolità al cim del Tibidabo, a Collserola.

Les entitats membres de la PCDC, un cop mantingudes reunions amb l'Administració i havent avaluat aquest nou projecte d'ampliació del parc d'atraccions, hem de dir que no l'aprovem.

És un projecte expansiu i molt agressiu amb l'ecosistema actual del cim de Collserola. Alhora, entenem que té un caire especulatiu, d'esquena als valors de la natura i també al mateix Consorci del Parc de Collserola. Aquest òrgan, de gestió del parc de Collserola, no sempre s'assabenta de les actuacions del parc i no sempre li'n demanen l'opinió. L'Ajuntament vol donar un caire totalment publicitari amb una política d'aparador a la futura modificació del parc que comportaria, en resum, el següent:

- Un salt important en el nombre de visitants, ja que es preveu que s'incrementin els actuals 400.000 fins als 800.000 visitants per any. Això suposarà haver d'ampliar la zona d'aparcament del Parc d'Atraccions (que ja estan fent), haver de destruir una zona boscosa per construir-lo, amb el consegüent augment de la contaminació tant atmosfèrica, com sonora i lumínica, i els atropellaments de fauna per l'increment del nombre de vehicles.

- Incrementar les atraccions, cosa que comportarà haver de talar bosc i fer moviments de terres per instal·lar-hi les noves atraccions. Val a dir que a hores d'ara aquestes destrosses ja han començat, sense quetinguem coneixement de què el Consorci de Collserola n'hagi donat el vistiplau.

- Podrà comportar cedir la gestió del parc a una empresa privada, un cop hagin acabat les reformes amb diners públics, per tal que n'exploti les instal·lacions.

- Una important zona boscosa, que actualment no és accesible i per tant es manté en molt bon estat, es reformarà per fer-hi un parc temàtic accessible als visitants. Amb això, els canvis que patirà aquesta zona en malmetran el valor natural.

Finalment, estem en contra que totes aquestes reformes es facin a través d'un Pla especial que s'anomena Planejament derivat i que inclou 93.630 m2 del Parc del Tibidabo, pràcticament el 75 % de la seva superfícietotal, i que no sapiguem hores d'ara en què consistirà.

Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola, 3 de juliol de 2006.

http://www.Collserola.org


El mes de març de 2006 es va aprovar la modificació del Pla general metropolità que afecten al Tibidabo per tal d'ampliar-ne les instal·lacions i malmetre encara més la serra de Collserola.

A continuació podeu llegir-ne un resum:

Resum i valoració de l'informe a la modificació del PGM al Cim del Tibidabo (març 2006).

La Memòria comença per:

(1) l'Objecte.

Estableix quatre punts: Ampliació, Titularitat Pública, Accesibilitat Pública i Futur desenvolupament amb un Planejament Derivat.

** Ampliació **

L'ampliació no és pròpiament una ampliació fisica si no qualitativa ja que dels 124.415 m2, els que abans eran d'un ús ara ho són d'un altre i el que és clar és que la utilització va encarada a ampliar els equipaments. Quins? no ho diu, perquè això es derivarà tal com diu el projecte d'un Pla especial, que l'anomena Planejament Derivat.

Aquí inclou 93.630 m2 amb clau 7PA. El que diu és que els deixa fora d'aquest ordenament per ulterior transformació prevista del Parc d'Atraccions. És a dir, que no explica què hi faran; realment poden fer el que vulguin, ja que a més aquest projecte ha estat declarat d'Utilitat Pública, és a dir, que ningu els pot dir res de res i poden expropiar i transformar el que vulguin. Per exemple, poden ampliar el pàrquing, ampliar atraccions, el famós parc temàtic no agressiu, els jardins per passejar, la nova muntanya russa, etc.

També hi ha un 7PA que passa a l'altra banda de la carretera just després de l'hotel Florida i arriba fins una pista on hi ha una font (molt coneguda pels ciclistes)... una passada tot plegat.

Asseguren l'accesibilitat al Parc amb el funicular. Per evitar que ningú els faci la punyeta, canvien la qualificació del trajecte per on passa de 27 a 27 (3) cosa que els n'assegura la titularitat i ús exclusiu per a ferrocarril... no fos cas que els canviessin el planejament i els tallessin la via.

** La titularitat **

És una mica conflictiva ja que és de la Tresoreria de la Seguretat Social, en la seva majoria. L'ús de fruit el cedeix a l'Ajuntament de Barcelona??? A més, l'Ajuntament també és propietari d'una part mes petita i hi ha diversos propietaris petits que seran expropiats amb un cost de 2 milions d'euros. L'explotació serà a través d'una societat anomenada "Barcelona de Serveis Municipals SA". De totes maneres no patiu perquè la titularitat serà pública; no obstant deixa la porta oberta a una sessió d'empreses privada ... qui s'emportarà el negoci???

** L'accessibilitat pública **

L'accessibilitat pública lliure serà del 25 % del que consideren Parc, és a dir 23.407.5 m2 que sembla que col·locaran a la cota 500.

** El Pla de desenvolupament ***

El Pla de desenvolupament del Projecte de reforma és de 6 anys a partir de l'aprovació del Planejament de desenvolupament, que aquí no descriu, però que imagino que ja deu estar fet ja que les obres ja han començat (veure pèndol).

Parla també de la Memòria de Participació en la que qualsevol pot dir la seva.

A partir d'aquí explica l'ordenament legal vigent, però en el punt (d) hi ha una una part molt interessant i és que l'aprovació inicial d'aquest Acord va comptar amb el vot en contra del Consell de Districte de Sarrià-Sant Gervasi... i ara bé el millor, amb el vot a favor del Consorci del Parc de Collserolla (de totes maneres pensaven tirar endavant igualment ja que només era de tipus consultiu).

En resum, bàsicament el que hem de demanar és el següent:

El Pla de desenvolupament del Projecte de reforma del Parc i el Pla especial derivat de l'ordenació del Parc, finca a finca, sobretot del anomenats zones 7PA. Per poder saber què és el que tenen pensat fer en realitat.

Aquí ens hem d'oposar a l'ampliació de les atraccions siguin del tipus que siguin i, sobretot, atenció amb el pàrquing ja que poden destrossar tot un arbrat que hi a sota de l'actual.

L'altre punt és l'explotació privada del Parc, a la qual ens hem d'oposar.

Cal fer-los quadrar amb la quantitat de gent que pot anar al Parc durant l'any, ja que deien 700.000 (Carles Martí - reunió maig 2006) i l'alcalde ja parla de 800.000 (premsa maig 2006). D'aquí a arribar al milió és molt fàcil (el doble de l'actual).

Alerta amb els accesos per carretera ja que ja han començat a ampliar-la pel peu al costat de la ronda: més trànsit, més atropellaments d'animals, contaminació per soroll i atmosfèrica.

El que és clar és que el Consorci no sap a què juga ja que hi varen votar a favor. Cal fer-los-hi explicar.

Josep M.

- 29.01.2000: L'Ajuntament de Barcelona compra el Tibidabo en exercir el dret de retracte.


[Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola]